Değerler Eğitimi

Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir

Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir

Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir

İletişimin olmazsa olmazlarından birisi hiç kuşkusuz dinlemektir. Dinleme yöntem ve teknikleri nelerdir sorusunu kendimize sormadan önce şunu iyi bilmeliyiz. Çoğu  düşünüre göre dinlemek konuşmaktan daha önemli, iyi dinlemek ise bir erdemdir. Şimdi burada dikkat etmemiz gereken şey şu: Dinlemek ve duymak kavramları. Birbirine hem çok yakın hem de çok uzalar. Yani dinlemek ve duymak sanki eş anlamlı gibi görünse de çok farklıdır. Günlük hayatta her ne kadar dinlediğimizi söylesek de aslında duymaktan ibaret kalıyor. Çünkü dinlemek emek isteyen, ruhu vererek, zihni yorarak yapılan bir eylemdir. Öyle oldu bittiye getirilecek bir durum değildir. Belli stratejileri vardır. Şimdi bu stratejilere göz atalım.

  • Katılımlı Dinleme
  • Katılımsız Dinleme
  • Not Alarak Dinleme
  • Empati Kurarak Dinleme
  • Yaratıcı Dinleme

Katılımlı Dinleme:

Bu dinleme stratejisinde hem dinleyici hem de konuşmacı aktiftir. Yani dinleyici yeri geldiğinde sorular sorabilir, yeri geldiğinde de dinleyici pozisyonundan konuşmacı pozisyonuna geçebilir. Örneğin ders esnasında öğretmen konuşurken öğrenci söz hakkı isteyerek konuşur, fikrini söyler.

Katılımsız Dinleme:

Sadece konuşmacının konuştuğu dinleyicinin ise konuşmacıya odaklandığı dinleme türüdür. Konuşmacının sözünü bölme, konuşmaya katkı sağlamaz, fikirlerini beyan etmez. Örneğin bir siyasetçi meydanlarda konuşma yapıyor. Vatandaş hiçbir şekilde konuşmaya müdahil olmaz sade konuşmacının konuşmasına ortak olur.

Not Alarak Dinleme:

Dinleyici anlatılanları unutmamak, daha sonra kullanmak için konuşma esnasında önemli gördüğü yerleri bir kağıda not alır. Bu stratejiye not alarak dinleme stratejisi denir. Örneğin öğretmen ders anlatıyor. Siz de bu sırada önemli gördüğünüz noktaları bir yere not alırsınız.

Empati Kurarak Dinleme: (Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir)

Konuşmacının ne hissettiğini anlamaya çalışmak, konuşmacının içinde bulunduğu durumu ve bu durumun etkilerini idrak edildiği dinleme türüdür. Örneğin bir öğretmeniniz sınıfın yaptığı bir hatadan dolayı ceza alır. Ve karşınızda bir konuşma yapar. Onun duygularını, yaşadığı sıkıntıları sizde anlamaya çalışıp kendinizi onu yerine koyduğunuz dinleme stratejisine denir.

Dinlemek iletişimde her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Neden mi bizimle konuşan, bize hitap eden kişinin ne konuştuğunu, bize ne anlattığını bilmeden onu anlamamız mümkün olabilir mi? Bu nedenle iyi bir dinleyici olmak hem karşımızdakine bir saygı hem de konuşulanı anlamak için önemlidir. Ve unutmamak gerekir ki duyan değil dinleyen olun.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.