Değerler Eğitimi

Çocuklar İçin Bilmecelerin Faydaları Nelerdir

Çocuklar İçin Bilmecelerin Faydaları Nelerdir

Çocuklar İçin Bilmecelerin Faydaları

Çocuklar İçin Bilmecelerin Faydaları

Hepimiz öğretmenlerimizden, anne ve babalarımızdan, dedelerimizden, ninelerimizden bilmeceler öğrenmişizdir. Bilmeceyi sorduklarındaki heyecan, zihinsel çabamız, kafamızdan geçenler, dilim ucunda diye bir türlü cevap bulamadığımız anlar ve tabi bilmeceyi bilmenin o gurur verici, göğüs kabartıcı zevkini eminim hepimiz yaşadık. Şöyle bir hayal ettiğinizde bilmeceler ile ilgili hiçbir kötü yaşanmışlıklarınızın olmadığını, sizde hep bir tebessüm bıraktığını göreceksiniz.

Bizler bilmecenin eğlenceli dünyasın her zaman hop oturup hop kalkarken, sevinç yaşarken, arkadaşlarımızla paylaşırken aslında eğitici yanlarının olduğunun pek de farkında değildik. Yaptığımız şeyin, bildiğimiz bilmecelerin bizim gelişimimizde ne gibi farklar yarattığını bilmeyiz. Lakin gerek yapılan bilimsel araştırmalar gerekse de yöntem ve teknikler gizli birer eğitim aracı görevini üstlenmektedir. Peki nedir faydaları, gelin Kısacası bakalım, sonra da birbirinden güzel bilmecelere kafa yoralım.

Bilmecelerin Çocuklara Faydaları Nelerdir:

  • Zihinsel ve dil gelişimine fayda sağlar.
  • Sosyal ve duygusal gelişimini geliştirir.
  • Parça-bütün ilişkisini geliştirir. (Bilmecede verilenlerden yola çıkıp cevabı bularak. Bu beceri ileriki zamanda problemler ve olaylar karşısındaki tutumunu büyük resmî görmesini ve sonuca ulaşmasını geliştirir)
  • Esnek düşünme becerisinin gelişmesinde çok önemlidir. Yani olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurarak olayları yorumlama, anlama beceriler, gelişir.
  • Problem çözme becerilerini geliştirir.

Dikkat: Bilmece soran kişi ipuçları vererek yukarıdaki saydığımız faydaları daha da arttırabilir.
Mesela;

Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane. Nedir bu bilmecenin cevabı?

  • Manavda satılır.
  • Kışın olur
  • Rengi kırmızıdır
  • Boncuğa benzer
  • Yenilebilir, gibi…

Dikkat: Çocuğa bu ve benzeri soruları sorarak cevabı kendisinin bilmesini sağlayın. Çocuk bilemediği zaman cevabı siz söylerseniz sürekli bu durum tekrar ettiğinde çocuk neden yapamıyorum, başaramıyorum şeklinde sorgulamaya başlayacak ve özgüvenini yitirecektir. Ama ona ipuçları vererek çocuğun bilmesini teşvik ederseniz çocuk da kendine olan güveni artar, başarmanın tadını alır.

Bilmece İle Oyunu Birleştirme Yöntemleri

  • Evimizde ve sınıflarımızda bilmece kutusu hazırlayabilirsiniz.
  • Evde ya da okulda bir nesne saklanır. Nesnenin yeri ise belli noktalara ipuçları konularak bulunmaya çalışılır. Mesela 1. İpucu kağıdındaki bilmeceyi bilerse eşyanın nerde saklı olduğuna dair Çocuğa ipucu verilir. 2. İpucu kağıdındaki bilmeceyi bilirse saklanan nesnenin yerihakkında başka bir ipucu verilir. Böyle böyle hem bilmeceyi bilir hem de eldeki veriler ise saklı nesnenin yerini bulur.
  • Sevdiği etkinliği yapacağı zaman ona kolay bilmeceler sorabilir, nine yönlendirmeler ile cevabı bulmasına yardım edebilirsiniz.
  • Her güne bir bilmece şeklinde kartlar hazırlayabilirsiniz.
  • Bilmece haritası oluşturulabilir. Haritada alanlar belirlenir. Her bildiği bilmece için bir alana sahip olur. Böyle böyle bilmeceleri bildikçe kazandığı alanlar çoğalır. Sonunda ise tüm alanları aldığında büyük ödül olarak sevdiği bir şeyi (kek, kurabiye ….) birlikte hazırlarsınız.
  • Bilmece bildikçe puzzle nin bir parçası verilerek Çocuğa hem bilmece etkinliği yapmış olunur hem de puzzle.

Dikkat: Tekrar söylemekte yarar görüyoru . Çocuk bilmeceyi bilmediğinde ona mutlaka ipuçları vererek sonuca oluşmasında yardımcı olun.

Galip Hatip

Çocuklar  İçin Örnek Bilmeceler:

Uzaktan baktın bir taş Yanına vardım dört ayak bir baş
(KAPLUMBAĞA)
Açarsam dünya olur Yakarsam kül olur.
(HARİTA)
Küçük küçük dişleri var Ne de büyük işleri var.
(TARAK)
Bilmece bildirmece, El üstünden kaydırmaca
(SABUN)
Bir oğlum var, Kat kat gömleği var
(SOĞAN)
Uzaktan baktım ak taş gibi Yanına vardım sütlaç gibi
(MANTAR)
Aşağı iner tıkır tıkır, Yukarı çıkar şıpır şıpır.;
(KOVA)
Dışı var içi yok, Dayak yer suçu yok.
(TOP)
Çarşıdan aldım kapkara, Evde kırmızılaştı maskara.
(KÖMÜR)
Çıt der,ateş çıkar.
(KİBRİT)
Dört ayağı var canı yok, Ayağını kessen kanı yok.
(MASA)
Kulağını büktükçe ağzı sulanır.
(MUSLUK)
Ağzı var odun yutar, Bacası var duman tüter.
(SOBA)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.