Değerler Eğitimi

Bunun Adı Findel Kitabının Özeti

Bunun Adı Findel Kitabının Özeti

Bunun Adı Findel Kitabının Özeti

Bu yazımızda her öğrencinin mutlaka okuması gereken bir kitaptan bahsedeceği. Bunun Adı Findel Kitabının Özeti Kitabın içeriği hakkında size bilgi verecektir.

Okul ortamında özgür düşünebilen bireylerin yetiştirilmesini ve bunun önemini akıcı bir biçimde işleyen; konusunu, kahramanlarını günlük hayattan seçen öğrencilerin severek okuyacağı faydalı bir kitap.

Kitabın Adı: Bunun adı Findel

Kitabın Yazarı: Andrew Clements

Kitabın Sayfa Sayısı: 112

Kitabın Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

Nick farklı  fikirleri olan diğer çocuklardan farklı  ve orjinal fikirleri uygulamaktan asla çekinmeyen bir çocuktur. Nick  beşinci sınıfa geçmişti. Yeni öğretmeni olan Bayan Granger ile tanışır. Dersi kaynatma, sabote etme konusunda çok maharetli olduğu için Bayan Granger’in dersinde de diğer öğretmenlere yapmış olduğu numaralarla kaynatabileceğini düşünür. Ama bu ona çok pahalıya mal olur. Nick dersi kaynatamadığı gibi öğretmeni ona özel bir ödev verir. Nick ise okuldan sonraki kalan zamanında ödevi için araştırma yapar ve yaptığı bu  araştırmalar yeni bir fikrin doğmasına neden olur.

Nick, yaptığı araştırmalar neticesinde kelimelerin nasıl oluştuğunu öğrenince bunu denemek için kalem yerine “findel” sözcüğünü kullanır. Bir süre sonra tüm sınıf ona katılır ve hepsi kalem yerine “fidel” kelimesini kullanır. Öğretmeni Bayan Granger bu durumu fark edince Nick ile konuşur ve bu duruma bir son vermesini söyler. Ama öğretmenin yaptığı bu uyarı Nick ve arkadaşlarına geri adım attırmaz. Zaman geçtikçe sınıftaki öğrenciler bu kelimeyi daha da çok benimserler. Hatta öyle ki toplu okul fotoğrafı çekilirken ellerinde gizlemiş oldukları  kalemleri havaya kaldırarak “findel” diye bağırırlar.

Bunun Adı Findel Özeti devam

Bayan Granger yaşanan bu toplu resim çekme olayından sonra Nick ile tekrar bir görüşme yapar. Tüm bu oyun sona erdiği zaman ona vermek için  hazırladığı mektup zarfını çıkarıp Nick’e imzalatır. Nick imzaladığı mektupta neler yazmış olduğunu çok merak etse de bu oyunu devam ettirmekte oldukça kararlıdır. Ama öğretmeni Bayan Granger de en az Nick kadar kararlıdır, bu yüzden en büyük kozunu oynamaya karar verir. O günden sonra eğer ki kalem yerine “findel” sözcüğünü  kullanan çocuklar okul çıkışında herkes evine giderken onlar okulda kalıp yüz kere “Bu cezayı bir kalemle yazıyorum.” diye yazmaya başlarlar. Fakat bir zaman sonra bu cezayı da oyuna çevirip kalem yerine artık “findel” yazmaya başlarlar.

Öğretmenin vermiş olduğu ceza hiçbir işe yaramaz. Ayrıca “findel” kelimesi tüm okula yayılır. Bu nedenle bu duruma bir son vermek isteyen müdür, Nick’in ailesiyle bir görüşme ayarlar. Ailesi, özellikle de annesi Nick’i bu davranışını destekler. Böylece aile ile yapılan bu görüşme de sonuçsuz kalır. Zaten durum öyle bir hal almıştır ki Nick bile bu saatten sonra bu oyuna engel. Olamazdı.

İyice çığrından çıkan bu yeni kelime daha da yaygınlaşır ve dikkat çekici olmaya başlar. Bir süre sonra kasabanın yerel gazetesindeki muhabir Judy Morgan olayı çok merak eder. Daha sonra da vakit kaybetmeden okula gidip yerinde gerekli araştırmaları yapar. Judo Hem müdürle, hem öğretmeni Bayan Granger’le hem de öğrencilerle bu durum hakkında görüşür. Neticesinde  ilgi çekici bir haber hazırlar.Bu haber sayesinde  “findel” kelimesi bütün kasabaya yayılır.

Devamı….

Daha sonra bu haber çok ilgi çeker ve bir televizyon kanalı bunu haber yapar. Artık Findel çok büyük kitlelere ulaşır. Hem de Nick’in hayal bile edemeyeceği kitlelere.

Findel sözcüğünün  bu denli  popülerleşmesi yatırımcıların da hoşuna gider. Böylece zengin bir yatırımcı olan Bud Lawrence bu sözcüğü markalaştırır ve bu marka adı altında çeşitli ürünler üretmeye başlar. İleriki zamanlarda herhangi bir  telif sorunu yaşamamak için Nick’in babasıyla görüşerek Nick’e de bu markadan güzel  bir hisse verir. Böylece Nick’in adına açılan hesapta Nick’in geleceği için para birikmeye başlar.

Bir süre sonra sular durulur ve tüm bu gelişmeler Nick’i eskiye göre durgun bir hale getirir. Ama bu “findel”in unutulduğu anlamına gelmez. Çünkü “findel” artık herkesin günlük hayatta kullandığı bir kelime haline gelir.

Aradan yıllar geçer. Nick hesabında bulunan parayı kullanabilecek yaşa gelir. Parasını iyi bir şekilde değerlendirirken senelerdir kendisinden desteğini esirgemeyen ailesini de unutmaz. Bu zaman içerisinde yıllar önce yazılan mektubu da okur. Böylece her şeyin esasında tam olarak onun sandığı gibi olmadığını öğrenir. Daha sonra ise öğretmeni Bayan Granger ile arasında geçenler çok şaşırtıcı bir neticeye varır.

Sadako Kitabının Özeti Kitabın Konusu

Etiketler:

Yorumlar
  1. Elif dedi ki:

    G

    1. Sanane dedi ki:

      Mal

    2. Anonim dedi ki:

      Hggghhhhjjjbvddgj

  2. Elif dedi ki:

    Hair

  3. Anonim dedi ki:

    a

  4. herşeye iyi deyrn dedi ki:

    iyi ya valla