Değerler Eğitimi

Paragrafta Ana Fikir Nasıl Bulunur

Paragrafta Ana Fikir (Paragrafta Ana Düşünce ) Nasıl Bulunur

Paragrafta Ana Fikir (Paragrafta Ana Düşünce ) Nasıl Bulunur

Paragraf soruları çözerken karşımıza en çok çıkan kavramlardan birisi de paragrafta ana fikir konusudur. Paragrafta ana fikir nasıl buluruz konusuna geçmeden paragrafta ana fikir nedir Kısaca bakalım.

Ana Fikir Nedir: Bir metinde, metnin içerisindeki bir paragrafta ya da herhangi bir paragrafta anlatılmak istenen asıl düşünceye ana fikir denir. Bir diğer adı ise ana düşüncedir. ( Şiir de ise asıl anlatılmak istenene ana duygu denir.)

Ana Fikir Nasıl Bulunur ( Ana Düşünce Nasıl Bulunur)

  • Ana fikir paragrafın tümünü kapsar.
  • Her paragrafta ana fikir aynı yerde olacak diye bir şey yoktur. Bazı paragraflarda ana fikir cümle halinde metnin başında veya metnin  sonunda verilebilir. Bazı paragraflarda ise ana fikir direkt olarak verilmez. Okuyucu  metinden hareketle “anlam bütünlemesi” yaparak ana fikre ulaşır.
  • Ana fikir bulunurken kendi düşüncelerimiz, değer yargılarımızı bir kenara bırakıp metne, paragrafa odaklanmalı ve metin ya da paragrafta anlatılana göre bulunmalı.
  • Ana fikir bulunurken şu soruları sorabiliriz.

-Yazar bu yazıyı niye yazmış?

-Yazarın vermek istediği mesaj nedir?

-Niçin yazar bu metni anlatıyor?

  • Paragrafta böylece, o halde, bana göre, kanımca, ama, fakat, oysa, önemli olan ile gibi ifadeler bizleri ana fikre götüren yollardır.

Ana Fikir Bulma Örneği:

Ressam doğaya güvenir, elini ve gözünü doğanın buyruğuna teslim eder, yorumlanmış bir gerçeğe ulaşır, onu süzüp yansıtır. Bu tutum, ana çizgilere ve öze bir yöneliştir. Gözün gördüğü, elin çizdiği, dış dünya, iç dünya derken ne biri ne öteki, öyle bir sarhoşluk ki bu, başkasına benzemez. Çizmek yani “elle görmek” yöntemi, bir disiplin… “El görür mü?” diyeceksiniz. Görür. Bu yöntemin perde perde, kat kat durakları vardır. Hatta kimileri bütün bedeniyle görür. Hangi sanat akımından olursa olsun doğayla karşı karşıyadır sanatçı. Onu izler, çizer.”

Metnin ana fikri: “Doğa kendi içinde bütün güzellikleri barındırdığı için, doğanın ressamlar tarafından çok yönlü bir şekilde hissedilmesi gerekir, kimuhteşem eserler ancak o zaman ortaya çıkar.

“Bir gün balıkçıl uzun bacakları üzerinde, su kenarında dolaşıyordu. Suda bir sazan balığı gördü. Beklemesi gerekliydi çünkü basit yiyecekleri beğenmezdi. Kendi kendine ‘’Sazana mı kaldı, benim gibi kuşların beyi?’’ diye söylendi. Balıkçıl böyle düşünürken, sazan ortadan kayboldu. Suda bir kayabalığı belirdi. Bu kez de burnunu büküp ‘’Bu kötü balığa mı kaldım? Nasıl doyarım onunla?’’ dedi balıkçıl. Kaya balığı da süzülüp gitti. Suda tek bir balık bile kalmamıştı. Karnı iyice acıkan balıkçıl, ne bulsa yiyecekti. Sonunda bir sümüklüböcek bulup karnını onunla doyurdu.”

Metnin ana fikri: “Eğer önümüze çıkan fırsatları doğru zamanlarda değerlendirmezsek, elimizdekileri de kaybedebiliriz. Bunun için fırsatları beğenmemezlik etmemeli, değerlendirmeliyiz.”

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.