Değerler Eğitimi

Çocuğun Aile İle Güzel Vakit Geçirmesi Neden Önemli

Çocuğun Aile İle Güzel Vakit Geçirmesi Neden Önemli

Çocuğun Aile İle Güzel Vakit Geçirmesi Neden Önemli

Çocuğun Aile İle Güzel Vakit Geçirmesi Neden Önemli

Aile toplumun temel taşınır. Aile kaybolursa değerlerde kaybolur. Maalesef son yıllarda ülkemizde boşanmalar, aile içi şiddet git gide artmaktadır. Her gün kadına şiddet, aile içi huzursuzluk, boşanma gibi haberleri duymak toplum olarak bu durumu kanıksamamıza/duyarsızlaşmamıza neden olmaktadır. Aslında yaşanılan bu değişimde aile olabilme değerinin yitip gitmesi etkili olmaktadır. Bu nedenle unutmamak gerekir ki bugünün çocukları yarinin anne-babaları yetişkinleri olacaklar. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek, aile müessesesini ayakta tutacaktır.

Hepimiz çocuklarımız için hayaller kurarız. Onların iyi bir meslek sahibi olmasını, rahat yaşamasını isteriz. Bunu yaparken de onların eğitimlerini en güzel şekilde almaları için fırsatlar/imkanlar  sunarız. Peki tüm bunları yaparken çocuklarımıza vakit ayırıyor muyuz.

Evde çocuklarıyla kaliteli zaman geçiren, ortak bazı etkinlikler yapan ailelerin çocukları sınıf içerisinde daha aktif olmaktadır. Özgüvenleri daha yüksektir.

Dikkat: Sınıf içerisinde öğrencilerimle konuştuğumda bazı öğrenciler aileleri ile ortak yaptıkları etkinlikleri mutlu bir şekilde anlatırlar. Bir akşam çocuklarınızı yanınıza alıp anne-baba olarak evde oyun oynamak belki sizin için basit bir şey ama çocuk için bu çok önemlidir. Bunu da sınıfta çok rahat anlamaktayız.

Çocuğun Ailesi ile Zaman Geçirmesi Neden Önemlidir?

  • Çocuklar fiziksel ve kişisel gelişimi kadar duygusal gelişimleri de çok önemlidir. Her çocuk sevilmek, güzel vakit geçirmek ister. Kendisi ile vakit geçirilen çocuk kendini önemli hisseder.
  • Ailesi ile zaman geçiren çocuğun aile bağları gelişir. Aile onun için daha önemli olur. Yaşadığı sıkıntılarda bu bağ ve güven sayesinde ailesi ile hemen paylaşır.
  • Bir çocuğun hayatında başarılı olabilmesi için temel şeylerden birisi de özgüvendir. Özgüveni yüksek çocuklar hayatın her aşamasında ayakları yere sağlam basar. Aile ile güzel vakit geçiren, ortak etkinlikler yapan çocuklar özgüveni yüksek bireyler olurlar.
  • Anne ve baba çocukla zaman geçirdikçe çocuğunu daha iyi tanıma fırsatı elde eder. Neyden hoşlandığını, neyi sevdiğini daha iyi bilir.

Dikkat: Bir gün bir öğrencimin doğum günü vesilesi ile sınıf olarak süpriz  yapmak istedim. Öğrenci çekingen ve içine kapanık. Babasını aradım ve çocuğun neyden hoşlandığını sordum. Baba heralde şu…, heralde bu…. gibi kekelemeye başladı. Baba çocuğun neyden hoşlandığını açıkçası bilmiyordu. O zaman çocuğun neden bu kadar çekingen olduğunu anladım. O günden sonra sınıf  içerisinde ailesi İle yaptıkları etkinlikleri anlatan öğrenciler olduğunda o öğrencimi hep gözlemledim. Arkadaşlarına imrendiği o kadar belliydi ki. Biraz da korkuyordu öğretmen bana da sorarsa diye. Lütfen; çocuklarınıza bu duyguları yaşatmayın. Onlarla ortak aktiviteler yapın, güzel anılar biriktirin.

Ailecek Neler Yapabiliriz:

  • Sofraya beraber oturmak önemlidir. İş, okul gibi faktörlerle her zaman mümkün olmuyorsa da en azından akşamları aynı sofrada buluşun.
  • Birlikte pikniğe gidebilirsiniz.
  • Balık tutmaya gidebilirsiniz.
  • Beraber alışverişe çıkabilirsiniz. ( Kitapçılara uğramayı unutmayın 🙂 )
  • Sinema, tiyatro, sergi gibi sanatsal etkinliklere katılabilirsiniz.
  • Evde oyunlar oynayın.
  • Birlikte kurslara katılın.
  • Beraber halı sahaya gidin.
  • Ödevlerine, projelerine yardım edin.
  • Meyve saati yapın.

Dikkat: Bir öğrencime en mutlu olduğu anı sorduğumda bana şöyle demişti. “Akşamları köyde annem yere sofrabezini serer, babam da bize nar ayıtlar, portakal soyar eğlenerek şakalaşarak yeriz “ dedi. Anlatırken yüzündeki tebessüm o kadar güzeldi ki. Hemen babasını arayıp Hem kendisine hem de annesine teşekkür ettim.

Basit gibi gördüğünüz şeyler çocukları çok mutlu eder. Çocuklarınızdan bu mutluluğu esirgemeyin. Hem kendinize hem de onlara zaman ayırın. Özellikle çalışan anne ve babalar zaten akşama kadar çocuğu görmüyorsunuz en azından akşam eve gelince hemen telefona ya da televizyona bakmak yerine çocuğunuza da zaman ayırın. En büyük sermayemiz çocuklarımız. Bunu unutmayalım. Sağlıcakla kalın.

Galip Hatip/Türkçe Öğretmeni

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.