Değerler Eğitimi

Pedofili Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Pedofili Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Pedofili Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Pedofili Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Pedofili kelimesini özellikle son günlerde maalesef sıkça duymaktayız. Ortada çocuklar veliler ve insanlar için oldukça büyük bir sorun var. Bize düşen sorun ne olursa olsun bir çözüm bir korinna yöntemi bulmak olmalıdır. Bu yazımızda hem pedofili kişinin özellikleri hem de çocuklarımızı bunlardan korumanın yollarına bakacagiz

Pedofilinin Kelime Anlamı Nedir:

Kelimenin kökeni Yunanca olup pedos kökünden türemiştir. Pedos çocuk anlamına gelmektedir. Bu kelime arapçada ise sübyan kelimesi ile eş anlamli olup pedofili kişilere toplum içinde subyanci da denmektedir. (Sübyan Arapçada çocuk demektir)

Pedofili Nedir:

Çok sıkça duyduğumuz bu kelimenin ne demek olduğuna bakacak olursak;
Pedofili, Yetişkin bir kişinin buluğ cağına girmeyen yani ergenlik çağına girmemiş olan çocuklara ya da ergenliğe yeni girmiş olan çocukları cinsel açıdan çekici bulması, cinsel eğiliminin bu çocuklara yönelik olduğu psikoseksüel bir hastalıktır. Bu şekilde çocuklara karşı cinsel arzu besleyen ve beraberinde bunu eyleme döken kişilere pedofili bir diğer ifade ile sübyancı denir.

Pedofili Hastalığının Belirtileri Nelerdir:

  • Bu tarz kişilerin beyin yapıları farklı Çalışır. Onlara göre küçük bir çocuk Hakkında cinsel arzuda bulunmak doğaldır.  Bu durumdan rahatsız olmaz ve suçluluk duymaz.
  • Normal bir kişiye göre daha fazla haz duygusuna ve düşünme yetisine sahiptir.
  • Beyin yapılarında anormallik olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
  • Çocukken istismara uğramış olabilme ihtimali yüksektir.
  • Düşüncelerinde sürekli tekrarlara düşer.

Dikkat: Bir kişinin yüzüne bakarak onun pedofili olup olmadığını anlamak imkansızdır. Onu gözlemlemek gerekir. Davranışlarına, çocuğa karşı yaklaşımına bakmak gerekir.

Pedofili Nasıl Anlaşılır:

  • Pedofili hastaların (sapkın) erişkin, her yaş üzerinde olabilir. Yani 20 yaşında da olabilir 70 yaşında da.
  • Cinsiyet olarak hem erkeksem de kadın pedofili olabilir. ( Vakaların oranlarına baktığımızda erkeklerde bu oranın çok çok çok yüksek olduğunu görmekteyiz.)
  • Cinsel istismara uğrayan çocuklar genellikle aile içi ya da yakın temas halinde olduğu komşu, okul, kurs vb yerlerdeki kişiler tarafından istismara uğramıştır. Yani olası bir cinsel istismarda fazla uzakları aramaya gerek yoktur.
  • Çocuklarla arasında özel bir bağ kurar. Çocuklar onu çok sever, ona güvenir. ( Burda şunu unutmamak gerekir pedofili olan kişi yaptığı şeyi doğal görüyor, bir suçluluk hissi duymuyor bu nedenle çocukla iletişiminde yapıcı olmaya çalışıyor. )

Dikkat: Çocuklarınıza her samimiyet kuran kişiye pedofili olarak bakmamak gerekir. Paranoyak olmamalıyız ama asla ve asla çocuğumuzu yalnız bırakmayıp takip etmeli, gözlemlemeliyiz. Bu bir süreç olarak gelişir. Tecavüz gibi değildir. Bu süreci iyi okursanız hemen başlarda önlem alabilirsiniz.

Şimdi isterseniz çocuklarımızı nasıl koruruz kısaca ona bakalım.

Pedofiliden Çocukları Nasıl Koruruz:

  • Aile içi iletişim çok önemli. Çocuğunuz bir hata yaptığında çok büyük tepkiler vermeyin. Karşınıza alıp güzelce konuşun. Konuşun ki yarin bir gün istismarla karşılaştığında sizinle gelip konuşabilsin. Derdini size rahatça anlatabilsin.  Bu nedenle mutlaka aile içinde çocuklara değer verin, onu dinleyin ve konuşun. Çocuk sizden çekinmesin.

Dikkat: Aile içi iletişimi iyi olmayan en küçük hatada çocuğa bağırıp çağrılan, hakaret edilen bir evde çocuk böyle bir duruma maruz kaldığında size gelip korkusundan anlatabilir mi. Asla!

  • Çocuklarınıza zaman ayırın. Eminim hepiniz çocuklarınızı seviyor ve onlara değer veriyorsunuz ama lütfen bu sevginizi ve verdiğiniz değeri onlara hissettirin. Onların sevinçlerine ortak olun ki Çocuk da sevgiyi, şefkati başkalarında aramasın.

Dikkat: Aile içinde çocuğa değer verilmeyen, aile içi siddetin olduğu, çocukla sağlıklı bir iletişimin olmadığı ailelerde çocuklar duygusal olarak bir boşluk yaşarlar. Maalesef pedofili kişiler ise bu boşluğu doldurduğu için çocuk ona yakınlaşır.

  • Çocuklarınıza özel bölgelerinin nereler olduğunu daha küçük yaştan itibaren anlatın. Özel bölgelerine kimsenin dokunamayacağını, dokunduğu esnada gerekli tepkileri vermesini, bu kişilerden uzak durmasını söyleyin.
  • Sizde sürekli gözlem yapın aile içinden birisi çocuğunuzun özel bölgelerine dokunuyorsa çocuğunuzu o kişiyle yanlış bırakmayın.

Dikkat: Özellikle yaşı büyük kişiler, çocuğun öğretmeni ya da komşusu çocuğu yanaktan öpme, poposuna vurma, kucağına alma gibi davranışlarda bulunuyorsa hemen anne baba olarak tepkinizi koyun. Babacan tavırla yaptı felan gibi bahaneler üretmeyin. Hiç bir Babacan kimse çocuğun poposuna orasına burasına dokunmaz. Tekrar tekrar diyorum  bu durum onlar için normal gelebilir. Ama sizde hak verirsiniz ki sevgi bu şekilde gösterilmez sevgiyi  göstermenin kadar çok yolu  var ki.

Başka Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Çocuğunuzun özel alanı olduğunu bu alana kimseyi sokmaması gerektiğini güzelce anlatın. Bizler öğretmenler olarak da buna özen gösteriyoruz.
  • Çocuğunuz mümkün ise lise çağına gelene kadar herhangi bir sosyal medya hesabı olmasın. Bu kısım gerçekten sıkıntılı. Çocuk bir resim atıyor, bir video yayınlıyor. bir durum paylaşıyor pedofili olan kişi ise bunu beğeniyor, güzel yorumlar yazıyor, iltifatlarda bulunuyor. Çocuk ise hiçbir şeyden habersiz mutlu oluyor seviniyor. Hele de ailede sevgi ve ilgi görmüyorsa onu anlayan birine karşı aşırı güven duyuyor ve bu durum zamanla istenmeyen durumlara yol açıyor.
  • İnternetinizinde mutlaka çocuk filtresi olsun.
  •  İnternette iken sürekli gözlemleyin.

Dikkat: Tekrar söylüyorum paranoyak olmamalıyız, ama her zaman gözlem halinde olmalıyız.

  • Ayrıca çocuğunuzun arkadaşlarını, mümkünse arkadaşlarının ailelerini tanıyın, gözlemleyin.
  • Herhangi bir kursa gönderiyorsanız kurs öğretmeni, orada çalışan kişileri gözlemleyin, tanışın, tanıyın.
  • Okulundaki öğretmenlerini, çalışan diğer kişileri tanıyın, gözlemleyin sıkıntının nereden geleceğini bilemezsiniz.

Dikkat: En güzel çözüm çocuğunuzla iyi iletişim kurmak. Onunla her şeyi paylaşmak. Çocuklar bizim, ülkemizin geleceğidir. Onlara sahip çıkalım. İlla kendi çocuğunuz değil kimin çocuğu bu durumu yaşarsa ailesine destek verip gerekli tepkimizi ortaya koyalım.

Pedofili Hakkında Bilmemiz Gerekenler Yazımız bitmiştir. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa yorumlara yazıp  bizimle paylaşabilirsiniz.

Eğitimde Değerler Facebook Sayfası

Galip Hatip/Türkçe Öğretmeni

Etiketler:

Yorumlar
  1. Yeliz dedi ki:

    Çok faydalı bir çalışma eğitici yol gösterici bilincli ve dikkatli olmamiz lazım…

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      Çok haklısınız. Çocuklarımızı korumak zorundayız