Değerler Eğitimi

Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Neler Yapmalıyız

Kitap Okuma Alışkanlığını  Geliştirmek İçin Neler Yapmalıyız

Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Neler Yapmalıyız

Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Neler Yapmalıyız

Kitap okuma alışkanlığı çocuğun anne karnından başlayıp doğumla beraber hayatı boyu devam eden bir kazanımdır. Atalarımızın güzel bir sözü vardır; “Ağaç yaşken eğilir.” Eğitimin her aşamasında bebeklik ve çocukluk dönemleri çok önemlidir. Bu dönemde kazandıracağınız alışkanlık, sevme hayatının geri kalan dönemlerinde de büyük ihtimal devam edecektir. Aynı şey tam ters durum içinde geçerlidir. Bebeklik, çocukluk döneminde kazanılmayan davranış ya da sevilmeyen bir durum ileriki dönemlerde de devam eder.

Burdan şu sonuca varalım. Bebeklik ve çocukluk dönemleri kitap okuma alışkanlığı kazanmada kritik dönemdir. Peki bu dönemlerde neler yapmalıyız kısaca bunlara değinelim.

  • Çocuk anne karnındayken masallar dinlemeli ve edebiyat ile anne karnında tanışmalı.
  • Çocuk doğduktan itibaren kitapla tanışmalı. İlk kitabım adı altında piyasada görsellerden oluşan albenisi olan kitaplar bulunmakta bunlardan temin edilmeli.
  • Banyo kitapları, uyku kitapları adı altında bebekler için basit görsellerden oluşan kitaplardan alınmalı.
  • Kitap tabusu oluşturulmamalı. Aman o kitaba dokunma, çocuk kitabı eline alınca ortalığı yıkmalar, bu ve buna benzer davranışları çokça yapmaktayız maalesef. Çok kıymetli, önemli kitaplarınız varsa ortalıkta bırakmamanız gerekir. Ama unutmuşsanız ve çocuk ona dokunmak istiyorsa da uygun bir şekilde gerilim ortamı oluşturmadan elinden alınmalı.
  • Çocuğun yaşına uygun kitapları almaya dikkat edin. 4 yaşında bir çocuğa 8 yaşında bir çocuğa hitap edecek kitap alırsanız 4 yaşındaki çocuk yaşına uygun olmayacağından kitaptan soğuyabilir. Bunun için her önünüze gelen kitabı almayın. Kitabın üzerinde kaç yaşa uygun olduğu ibareleri vardır, ona dikkat edin.
  • 4-6 yaş düzeyinde çocuklara yavaş yavaş anasınıfı düzeyinde dergiler çıkmakta, onların çok güzel ekleri vardır. Bunlar temin edilmelidir.
  • Çocuğun olduğu her eve mutlaka en az bir defa çocuğun yaşına uygun çocuk dergisi girmeli.
  • Kitabı hayatın bir parçası olduğu çocuğa iyice kavratılmalı. Nasıl çarşıya, alışverişe gittiğinizde markete, mağazalara uğruyorsanız mutlaka kitapçılara da uğrayın. İlla her uğradığınızda bir şey almanıza da gerek yok. Çocuk buranın da hayatın bir parçası olduğu küçük yaşta kavrasın.
  • Özellikle 4 yaşından sonra kitap alırken çocuğa seçim şansı sunun. Mesela 4 yaşında bir çocukla gittiyseniz siz onun yaşına uygun Kitapları seçip çocuğunuza hangisini alalım diye onun fikrini alın. Çocuk böylece daha da benimser.  Daha büyük çocuklarda ise yaşına uygun kitapların olduğu bölüme götürerek burdan seçmesini isteyin.

Devamı…

  • Anne-baba ileriki yaşlarda da öğretmen ve ailede sevdiği kişiler çocuğa rol model olmaktadır. Bu nedenle sizlerde çocuğunuzun yanında kitap okuma etkinliği yapın. Mümkünse günün belli saatlerinde ailecek kitap okuyun.
  • Kitap okudukça hem kendinize hem de çocuklarınıza küçük süprizler yapın. Mesela çocuğunuz kitabını bitirdiğinde ona sevdiği bir kurabiyeyi ya hoşlandığı başka bir şeyi yapabilirsiniz.
  • Kullandığınız dil çok önemli. “Kitap oku, kitap okusana, kitabını aç oku lan… gibi itici bir dil çocuğu daha da soğutur kitaptan. Yapıcı olun. “Kitap oku” demek yerine, “kitap okuyalım mı “diyin.
  • Yüksek sesle hikayeler okutun. Diksiyonunun gelişmesine de faydası olur.
  • Okuma yöntem tekniklerini kullanır. Kitabın türüne göre gerekli olduğunda not alma yöntemini kullanın, gerekli gördüğünüzde eleştirel okuma yöntemini kullanın.
  • Kitap okuma defteri tutun. Kitapta önemli gördüğü yerleri not alsın.

Bizler toplum olarak, anne-babalar olarak kitap okuma kültürümüz olmadığından, çocuklarımızın kitap okumadığından şikayet ederiz. Bir çocuk kitap okumuyorsa, kitapları sevmiyorsa bunun en temel sorumlusu çocuğun ilk öğretmenleri olan anne-babalardır.

Şöyle bir düşünün en son çocuğunuza ne zaman :

  • Hadi gel kitap okuyalım,
  • Hadi gel beraber okuduğumuz kitabı canlandıralım,
  • Okuduğun kitapta yeni öğrendiğin kavramları gel gidip yerlerinde görelim dediniz.
  • Ne zaman elinden tutup bir kitapçıya götürdünüz.
  • Ne zaman çocuğunuzun bir arkadaşı na da kitap alması için ona dönütte bulundunuz.
  • Ne zaman onu bebekken kucağınıza alıp da  ona kitap okudunuz. Veya hangimiz gece yatarken çocuğumuzun başında ona masallar okuduk.

Çoğu zaman futboldan, dizilerden bunları yapmak için fırsat bulamıyoruz.  Hep zamandan şikayet ediyoruz. Ama bu zamanın darlığı asla dizilerimizi  kaçırmamıza neden olmuyor.

Unutmayalım ki anne babanın verdiği eğitim bir binanın temelidir. Temel sağlam olmadığı zaman ileri de sıkıntılar çıkabiliyor. Okullarda çocuklara kitapları sevdiremememizin temelinde bunun yattığı aşikardır.

Kıymetli veliler çocuklarınıza hadi kitap oku,  hadi kitap oku diye baskı yapmayın kitap okumasını istiyorsanız bi zahmet elinize bir kitap alın sizde onunla beraber okuyun. Yapmadığınız şeyleri çocuğunuza istemek siz ce ne kadar doğru olur.

Galip Hatip

Değerler Eğitimi
Niçin Kitap Okumalıyız Kısaca

Okumanın Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.