Değerler Eğitimi

Erkek Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Erkek Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Erkek Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Erkek Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Erkek çocuk yetiştirirken özellikle son yıllarda iki tip model öne  çıktı. Birincisi aşırı erkeksi tavırlarla, kabadayıvari, sokak jargonu kullanan tipler bir diğeri de anne tarafından korunan, çıtkırıldım tipler. Bu tip çocukların yetişmesinde televizyon, medya gibi etkenler olduğu gibi çekirdek aile ile anne yanında zamanını geçiren aşırı koruyucu durum ön plana çıkmaktadır. Ortasını bulmak önemlidir.

Şimdi isterseniz kısaca nelere dikkat etmemiz gerekiyor bir bakalım.

  • Öncelikle bir insan yetiştirdiğinizin, bir nesil yetiştirdiğiniz farkına varın.  Yapacağınız hatalar ileride sizin karşınıza sorun olarak çıkacağını unutmayın.
  • Bir baba ile erkek çocuk arasındaki ilişki çok önemlidir. 3-6 yaş arasında erkek çocukların anneye hayran olma durumları 6 yaşından sonra babaya yönelmektedir. Anneler olarak bu durumu destekleyin. Rol model olarak babayı örnek alması duygusal gelişimi açısından önemlidir. Baba da bu dönem de davranışlarına dikkat etmeli, hem eşine hem çevresindeki insanlara, hayvanlara, doğaya karşı nazik olmalı. Kaba söz ve davranışlardan uzak durmalı.

Dikkat: Özellikle öğrencilerimde gözlemlediğim durumlardan birisi de şudur: Bazı çocukların Oyun esnasında ya da sınıfta bir durum ile karşılaştığında duygusal olarak tepkileri çok farklı olabiliyor. Bazen bir kadın gibi tepki verebiliyor. Ya da bir kadının sorun edeceği durumları sorun edebiliyor. Kullandığı ünlemler dahi kadınsı olabiliyor. Biz burdan şunu anlıyoruz. Büyük ihtimal baba şehir dışında çalışmada çocuk da her ne kadar 6 yaşını geçse de hep anne ile etkileşim halinde olduğundan onun duygularını taklit ediyor. Bu iyi bir şey değildir. Bu  nedenle babanın erkek çocuğa rol model olması önemlidir.

  • Ayıp yalnızca kız çocukları için değil erkek çocukları içinde geçerlidir. Mahremiyeti, özel bölgelerini çocuğunuza gösterin. Buralara kimsenin dokunmayacağı tembihleyin. Anadolu’da özellikle de geniş ailelerde yapılan çok yanlış bir olgu vardır. “Göster pipini amcana” gibi. Bu çok yanlış bir şeydir. Mahrem olan bir yere bu kadar anlam yüklemek, erkekliği onunla özdeşleştirmek çok yanlıştır. Bu şekilde yetişen çocuklar maalesef ileride çok farklı bireyler haline gelebilir.

Dikkat:

Mahremiyetin kızı erkeği olmaz. Ahlaklı çocuklar yetiştirmek hepimizin vazifesidir. Kız olsun Erkek olsun özel bölgeler çocuğa kavratılmalı ve mahremiyet olgusu kavratılmalı.

  • Hani şarkısı da var bilirsiniz Erkekler ağlamaz derler. Ne kadar da yanlış bir söz. Ağlamak insan içinde sıkışan duyguların dışa vurumudur. İnsanı rahatlatır. Çocuğunuza erkek adam ağlamaz sus gibi ifadeler asla kullanmayın.

Dikkat:

Maalesef affınıza sığınarak söylüyorum bazı anneler çocuklarına karı gibi  zırlama, koz mısın sen ağlıyor, nasıl erkeksin erkek ağlar mı hiç derken hem çocuğu psikolojik olarak sıkıntıya sokmakta hem de bilinçaltında kadını aşağılama duygusu geliştirmektedir. Bu sözleri lütfen kullanmayın. Sınıfımızda bazen öğrencilerimizle duygusal bir durum yaşandığında bazı erkek çocuklar ( kabadayı gibi yetiştirilen, erkek adam ağlamaz mantığı ile yetişen çocukalar) kendilerini sıkmakta gözlerinden bir damla yaş gelmesin diye şekilden şekilde girmektedir. Çok yanlış bir şey insan  duygusal bir varlıktır. Yeri geldiğinde ağlayabilmedir.

  • Erkek çocuklarınızla konuşurken ona kozları gösterip “Hangisini sana alayım “ gibi saçma sapan sözler kullanmayın. Çocuk bunu bilinçaltına atar ve ileride maalesef istediği kızı alabileceğini düşünür. Takıntı haline getirir. Maalesef ileri çok kötü sonuçlar doğurur.
  • Ev işlerinde annesine babasına yardım etsin. Çocuğunuza asla bu kadın işi, sen kadın mısın gibi ifadeler kullanmayın.

Dikkat:

Bir Veli ziyaretinde dikkatimi çeken  bir şey oldu. Aile bize ikramda bulundu. Daha sonra aile sofrayı kaldırırken erkek öğrencimiz annesine yardım etmek istedi. Fakat bu esnada babaannesi çocuğa yerini bil kadın işlerine karışma dedi. Ne kadar da yanlış bir söz. Maalesef geniş ailelerde sıkça rastladığımız bu durum ileride büyük sıkıntılara yol açmaktadır. İleride evlendiği zaman her işi eşinin yapmasını bekliyor. Bir bardak suyunu bile kendi almıyor. Bu da mutsuz ailelerin temelini atıyor maalesef. Çocuklarınız sizlere yardım etsin, kibar ve yardımsever olsun ki yarin de evlenince eşine karşı aynı davranışları sergilesin

  • Evrensel ahlak ilkeleri vardır. Toplumsal önyargılarla kadınlar hakkında kendi değer yargınızı yansıtacak sözler söylemeyin. Mesela çocuğu yanında “o nasıl bir etek, böyle giyinme mi olur, ayıp bu elbiseyle gezmek“ gibi sözler sarf etmeyin. Kendi kafanıza uyan ahlak anlayışı olmaz. Bu konuşmalar çocuğun bilinçaltında yer eder. Maalesef ileri yaşlarda da kendisi de kafasına uygun değer yargıları oluşturmaya başlar.
  • Çocuğunuza hoşgörülü ve kibar olmayı öğretiniz. Siz ona örnek olunuz.
  • Nerde nasıl davranması gerektiğini öğretin. Oturmasına kalkmasına dikkat edin. Kaba davranışlardan uzak tutun.
  • Çifte standart yapmayın. Erkek olsun kız olsun farketmez. Erkek çocuğa ayrıcalıklı davranmayın. Erkektir yapar gibi sözleri kullanmayın.
  • Kız çocuklarına kadın kelime yakıştırılmaz iken erkek çocuklarına adam dayatması daha erken yaşta başlıyor. Bu yanlış bir davranıştır. Böyle davranmayın.
  • Çocuklarınızı merhametli yetiştirin. Şiddet yanlısı olmaması için anne baba olarak rol model olun. Merhamet sahibi bir erkek hem anne babasına, hem kız arkadaşına hem de evlenince eşine karşı merhametli olur.
  • Kız yapınca namus elden gitti erkek bir şey yapınca erkek adam yapar gibi bakış açısı insan onuruna aykırıdır. Namusun kızı erkeği olmaz. Bu zihniyette yetişen erkek çocuk/genç ileride eşini aldatmayı normal görür.

Son yıllarda cinsel istismar, şiddet gibi toplumu ve insan onurunu yaralayan davranışlarda erkekler daha ön planda. Özellikle kadına şiddet, tecavüz, cinsel istismar gibi davranışların günahını sadece çocuğa yüklemek yanlış olur. Bu davranışların temeli çocukluk dönemine dayanır. Unutmamak gerekir ki çocuk yetiştirmek bir sanattır.

Galip Hatip/Türkçe Öğretmen

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.