Değerler Eğitimi

Sinema Tarihi Hakkında Kısa Bir Araştırma Yapın

Sinema Tarihi Hakkında Kısa Bir Araştırma Yapın

Sinema Tarihi Hakkında Kısa Bir Araştırma Yapın

Sinema Nedir: Sinema geçmişi çok çok eski çağlara dayanmayan dünya tarihi açısından yeni bir sanat dalıdır. İsterseniz sinemanın genel bir tanımına bakalım. Sinema, film üstüne saptanmış görüntülerin ya da çizilmiş desenlerin ışıkla bir perdeye art arda düşürülerek hareketli görüntüler elde edilmesi temeline dayanan sanat dalı. Sinema, herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işidir.

 

1832 ve 1834 yıllarında denemeler yapıldı ve Thomas Edison’da 1890 yılında saniyede 40 nokta göstererek başarılı bir deneme yaptı. Fakat ilk bildiğimiz sinemayı icat edenler, 1895 yılında 11 kg’lık sinema sektörleriyle Augustus ve Louis Lumière Kardeşler oldu.

13 Şubat 1895’te Fransa için patentini aldılar. 22 Mart 1895’de Paris’te, 10 Haziran’da da Lyon’da sinematograf makinesini halka gösterdiler. 28 Aralık 1895 senesinde ise Paris’te “Grand Cafe” bodrumunda yer alan  120 kişilik bir salonda dünya tarihinin ilk  sinema salonu açılarak, halka İlk sinema gösterimi yapıldı.

Sinema sektörü ilk gösterim filmi olarak 1903 yılında Büyük Soygun adlı filmin çekilip gösterime girmesiyle Heyecanlı bekleyen seyirciyle buluşmuştur.

İlk zamanlarda sadece sessiz filmler çekilmiştir ( sessiz film dönemi) Daha sonraki yıllarda  sesli filmlere geçilmiştir. The Jazz Singer filmi ilk sesli filmdir.insanlar sinemanın icadındana sonra 20 sene sessiz filmleri izlemişlerdir. İlk sesli filmden sonra insanlar sesli filme kolay alışmışlardır. Sinemanın 7.sanat olma yolundaki ilk ilerlemesi bu şekilde başlamış olur.

Devamı

İlk zamanlar siyah beyaz olan filmler, 1935 senesinden itibaren Renkli olarak çekilmeye başlanmıştır. 1939 yılında Rüzgarla Gitti isimli film, sinema tarihinde ilk renkli filmdir. İlerleyen yıllarda, Senemaskop tekniği bulundu. Sinemaskopla görüntüler olduğundan daha da büyük olacak şekilde perdeye yansıtılmasıydı.

Günümüzde sinema sektörü ekonomide bük pay almaktadır. Yüksek bütçeli filmler ve çok gösterim yapması sine ayı her geçen gün daha da cazip hale getirmiştir. Amerika’da hollywood Hindistan’da Bolywood, gibi platolarda sektör haline gelen sinema aynı zamanda insanlarında en çok rağbet ettikleri sanat halini aldı. Günümüzde bilgisayarlarında devreye girmesiyle bambaşka bir hal alan sinema her geçen gün daha da güçlenmektedir. Türk sineması ise Yeşilçam adı verilen plato üzerinde gelişmiştir. Türklerde artık bir çok ödüllü sinema filmlerine ve sinema sanatçılarına sahiptir.

Sinema Tarihinde İlkler

  • Sinemayı icat edenler, 1895 yılında 11 kg’lık sinema sektörleriyle Augustus ve Louis Lumière Kardeşlerdir.
  • 22 Mart 1895’de Paris’te İlk gösterim yapıldı.
  • 1895 senesinde ise Paris’te “Grand Cafe” bodrumunda İlk sinema salonu açıldı ve gösterim yapıldı.
  • Sinema sektörü ilk gösterim filmi olarak 1903 yılında Büyük Soygun
  • The Jazz Singer filmi ilk sesli filmdir.
  • 1939 yılında Rüzgarla Gitti isimli film, sinema tarihinde ilk renkli filmdir.

Değerler Eğitimi

Türk Sinemasında Köyden Kente Göçü Konu Edinen Filmler

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.