Değerler Eğitimi

Betimleme Örnekleri, Betimleme Nedir

Betimleme Örnekleri, Betimleme Nedir

Betimleme Örnekleri, Betimleme Nedir

Kelimelerle resim çizme diye açıklayabiliriz. Bir mekanı, bir eşyayı, bir kişiyi kelimeleri kullanarak gözümüzde canlandırmaktır.

Betimleme ruhsalar fiziksel olarak yapılır. Ruhsal betimlemede kişinin iç dünyası betimlenirken fiziksel betimlemede eşya, mekanın vb. Durumların insan gözünde canlandırılması yapılır. Şimdi isterseniz örnekler üzerinden bakalım.

Fiziksel Betimleme Örneği:

“Büyük, tahta kapıdan içeriye girdiğinizde sizi aydınlık ve ferah bir avlu karşılar. Duvardaki taşların kararmış ve yıpranmış hali yapının bayağı eski olduğunu size söylüyor. Avlunun tepesinden aşağıya doğru sarkan büyük avize belli ki karanlıkta bu koca avluyu aydınlatıyor. Avlunun hemen ilerisinde sağda ve solda olmak üzere ikişer kapı bulunmakta. Bu kapıların üzerinde ise başka bir dilde yazılar bulunuyor. Avludan içeri girdiğinizde attığınız her adım kulaklarınızda yankılanıyor, adeta bir orkestraya dönüşüyordu.“

( Eminim ki gözünüzü kapattığınız da mekan zihninizde canlanmaya başladı değil mi. İşte bu yaptığımız şey betimlemedir.)

Fiziksel Betimleme Örneği:

Bizim köy baharda cenneti andırır. Yüksek dağların tepelerinde hala kar bembeyaz dururken aşağılara doğru baktığınızda yeşilin binbir tonunu görmeniz mümkün.  Hele güneş varsa gökyüzünde derelere vuran ışığı bambaşka olur. Uzun ağaçlar ve gölgeleri adeta resim çizer. Büyük tarlaların kahverengisi ise bambaşka bir hava katar. Tozlu yolları ise bu renk cümbüşünde fark katar.
( Yavaş yavaş gözünüzde canlanmaya başladı değil mi. İşte buna betimleme diyoruz.)

Fiziksel Betimleme Örneği

Üç katlı bir okulları vardı. Okul bahçesi okula nazaran küçük duruyordu. Bahçenin hemen hemen her yeri taşla kaplıydı. Arada tek tik ağaç vardı. Onlarda kurmaya yüz tutmuştu. Bahçe içerisindeki voleybol filesi ise artık yırtılmış bir ucu yerde sarkıyordu. Okula yedi tane basamakla çıkıyorsunuz. Bu yedi basamak beton olup her bastığınızda sanki kayacakmışsınız hissi veriyordu. Okulun bakımsız haline rağmen giriş kapısına diyecek yoktu. Kocaman bir Demir kapı, çok güzel boyanmış. Belli ki yeniye benziyordu.

(Okul gözünüzde canlanmaya başladı değil mi)

Fiziksel Betimleme Örneği

Adam kapının önünde öylece duruyordu. Üzerindeki mavi kazak bozarmış bir haldeydi. Biraz yakından baktığınızda küçük yırtıklarıda rahatça görebilirdiniz.  Gözlüklerinin çerçevesi bile eskimişti. Ayağındaki siyah botlar öylesine kirlenmişti ki çamurdan neredeyse görünmüyordu. Gür bıyıklarının üzerindeki burnu sağa yamulmuş, gözlerinin altı ise torbalamaya başlamıştı.

( Adam gözümüzde canlanmaya başladı değil mi)

Ruhsal Betimleme Örneği

Hemen her şeye sinirlendirdi. Yüreğinde yanan ateşi kimse görmezden gelemezdi. Lakin zıddına normal zamanda ise çok neşeli biriydi. Herkesi sayar, severdi. Zaman zaman dalıp giderdi hayallere. Birden öfkelenirdi. Bir kuş sesi ile ise öfkesi geçer yüzü gülmeye başlardı.

(kişinin iç dünyasını betimlediği için ruhsal, psikolojik betimleme deriz)

Galip Hatip

Değerler Eğitimi

Sınavlarda Çıkan Kavramlar 1

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.