Değerler Eğitimi

Avucunu Yalamak Deyiminin Hikayesi

Avucunu Yalamak Deyiminin Hikayesi

Avucunu Yalamak Deyiminin Hikayesi

Çok çok eski zamanlarda bir köyde insanlar yaşarmış. Bu köy şehre uzak olması, maddi durumlarının kötü olması sebebi ile pek ticarette bulunamıyor, istedikleri şeyleri kolay kolay elde edemiyorlardı. Özellikle hastalık ve hamilelik durumlarında kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyorlardır. Işte uzak olmaları, yoksulluk falan gibi sebeplerden dolayı hamileler halk arasındaki tabirle aş erdiklerinde canlarının istediği şey elde varsa veriliyordu fakat ellerinde olmayan bir şeyi aş erdiklerinde uzak olmaları maddi imkanlarının olmamasından dolayı alınamıyordu. İnsanlarda aman doğacak çocuk zarar görmesin diye aş eren hamile kadın hayal ettiği şeyi avucundaymış gibi düşünüyor onu hayal ederek avucunun içini yalıyormuş. Böylece çocuğun zarar görmeyeceği düşünmüyormuş. Bu köyde öyle ki çocuklarında canı bir şey istediği zaman aynı durum geçerliymiş. Canlarının istedikleri şey ellerinde yoksa avuçlarında varmış gibi hayal edip yalarlarmış.

Yine bir gün köyde bir kadın hamileymiş. Canı çok karpuz istemiş. Sormuş soruşturmuşlar kimsede karpuz yokmuş. Şehre gidip alma imkanı da yokmuş. Bu kadın içinde yine aynı durum geçerliymiş son çare olarak kadın avucunu açıp karpuz hayal etmiş ve avcunu yalamış . Kadının ailesi çocuk zarar görmeyecek diye çok mutlu olmuşlar.
Aradan yıllar yıllar geçmiş avucunu yalamak deyimi hepimizin bildiği bir şeyi elde edememe durumunda söylenen anlamını kazanmış.

Avucunu Yalamak Deyiminin Anlamı: İstediği, beklediği bir şeyi elde edememe durumunda kullanılan bir deyimdir

Avucunu Yalamak Cümle İçinde: 

  • Bu pastadan sana bir dilim bile yok avucunu yalarsın.
  • Hiçbir şey koparamadın değil mi, işte öyle avucunu yalarsın.
  • Avucunu yala dur, sana vermezlerdi onu zaten.

Değerler Eğitimi

Burnundan Kıl Aldırmamak Deyiminin Hikayesi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.