Değerler Eğitimi

Toplumsal Kurallar Nelerdir Kısaca

Toplumsal Kurallar Nelerdir Kısaca

Toplumsal Kurallar Nelerdir Kısaca

İnsan sosyal bir varlıktır. Tek başına yaşaması çok çok zordur. Sosyal bir varlık olan insan başka başka insanlarla da etkileşim halindedir. Toplum dediğimiz yapı da böyle oluşur. İnsanların birbiri ile etkileşimi, iletişimi ile aile, köy, mahalle, şehir, devlet gibi yapılar meydana gelir. İşte insanların biralarda yaşarken sıkıntı yaşaması da gayet normaldir. 

Yaşanan sıkıntılar zamanlar toplumsal sorunlara sebep olur. Bu sorunları  ise belli kurallar koyarak aşmak mümkündür. Toplumsal yaşamı düzenleyen, koruyan, insanları sıkıntılardan uzak tutan kurallara toplumsal kurallar denir.

Örneğin sıra gerektiren yerlerde sıraya girmek toplumsal bir kuraldır. Bu şekilde insanların hak kayıpları yaşamamasına sebep olur. Ya da başkasının eşyasını onun izni olmadan kullanamayız. Bu toplumsal bir kuraldır. Özel hayata ve kişinin mülkiyetine bir gasptır. Bu ve buna benzer bir çok toplumsal kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyulduğu sürece toplum içerisinde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Fakat kurallara uyulmasında sonucunda toplumsal düzen, kişilerin birbirlerine ait saygı yok olacağından toplumsal barış ve huzuru olumsuz etkileyecektir. 

Toplum kurallarını yine toplumun kendisi oluşturur. Sıkıntı gördüğü durumlarda insanlar başkalarına aynı sıkıntıyı yaşamasın diye zaman içerisinde oluşur. Toplumsal kuralları yazılı hukuk kuralları da destekler. Toplumsak kurallarda caydırıcılığı olmayan, cezası olmayan durumlarda hukuk kuralları kişinin haklarını güvence altına alır.

Huzurlu ve mutlu bir toplum istiyorsak toplumsal kurallara uymalı uymayanları ise uyarmalıyız.

Değerler Eğitimi

Toplum Hayatında Üzerimize Düşen Görevler Nelerdir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.