Değerler Eğitimi

Özgür Olmak İstediğimiz Her Şeyi Yapmak mıdır

Özgür Olmak İstediğimiz Her Şeyi Yapmak mıdır

Özgür Olmak İstediğimiz Her Şeyi Yapmak mıdır

Özgürlüğün tanımına bakacak olursak aslında bu sorumuza cevap bulmuş oluruz. Özgürlük başkalarına zarar vermeden, onların haklarına engel olmadan dilediğimizi yapmaktır. Burda önemli olan başkalarına zarar vermemektir.

Peki şimdi sorumuza dönelim. Özgür olmak istediğimiz her şeyi yapmak mı acaba. Elbette hayır. Yaptığımız davranış ne zaman ki başkasına zarar veriyor o zaman o davranıştan uzak durmalıyız. 

Örneğin ben özgürüm diye sokakta bağırıp çağırmak, gerçekten bir özgürlük müdür. Asla, çünkü yaptığımız bu davranış neticesinde bundan zarar görecek, rahatsız olacak insanlar olacaktır. Başkalarını rahatsız etmek özgürlüğünüzün bittiği noktadır.

Başka bir örnek verecek olursak ben özgürüm diye sınıfta koşmak doğru bir davranış mı. Hayır, çünkü burada başkalarını rahatsız etmek, başkalarına zarar vermek vardır. Davranışımız başkasına zarar verdiği anda bizim özgürlüğümüz biter. Çünkü koşturmacadan birileri zarar görmeye başlamıştır.

Bir örnek daha verelim. Okul bahçesinde çocuklar top oynarken onların yanına gidip ben burada oynayacağım, ben özgürüm, istediğim yerde oynarım demek yanlış bir davranıştır. Çünkü halihazırda orada oynayan insanların oyunlarını bozmak, özgürlük değil zorbalıktır. 

Bu ve buna benzer örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Tekrar söylemek gerekirse başkalarına zarar vermediğimiz ve kurallara uyduğumuz noktada özgürüzdür. Özgürlük her şeyi yaparım demek doğru değildir.

Değerler Eğitimi

Özgür Olmak Sizce Neden Önemlidir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.