Değerler Eğitimi

Karagöz Ve Hacivatın Hayatı İle İlgili

Karagöz Ve Hacivatın Hayatı İle İlgili

Karagöz Ve Hacivatın Hayatı İle İlgili

Karşılıklı diyalog ve taklitlere olarak yapılan Hacivat ve Karagöz, perdede gösterisi yapılır ve 2 boyutludur. Gölge oyunu adı verilen Karagöz ve Hacıvat  oyunun oynatıcısı olan kişiye Hayalbaz adı verilir. Çırak, sandıkkar, yardak gibi ana karakterlerin yardımcıları  vardır.

Gerçekte Hacivat ve Karagöz adında kişilerin yaşayıp yaşamadıkları hakkında kaynaklarda bir bilgi yoktur. Hangi dönemde yaşamışlar, gerçekte de böyle insanlar var mıydı bilinmiyor.

Rivayetlere ( söylenen, aktarılan) göre Osman padişahı Orhan Gazi döneminde yaşadığı düşünülen bu karakterler, cami inşaatında görevli iki inşaat işçisidir. yaptıkları şakalar, maskaralıklarla Kendi görevlerini yapmadıkları gibi çevresindeki kişilerin de çalışmalarına her zaman engel olmuşlardır. Caminin mimarı inşaat zamanında bitmezse kellesini kaybedeceğinden korkutuğu için ikiliyi Orhan Gazi’ye şikayet etmiştir ve bu işgüzarlıklarının bedelini canlarıyla ödeyip idam edilmişlerdir. Bunun üzerine bu dönemde yaşan Şeyh Küşteri çok sevdiği Hacivat ve Karagözün ölümüne üzülüp onların kuklalarını perdeye yansıtıp oynatmıştır. Bu ünlü perde oyunu da bu şekilde doğmuştur.

Hacivat
Gerçek isminin Hacı İvaz olduğu rivayet edilmektedir. Bu karakter davranışlarıyla düzenliliği, tertibi simgeler. Duruma uygun tepkiler verir ve kendi menfaatlerini her zaman birinci planda bulundurur. Çok az okuma yazma bilmektedir ve bu yüzden yabancı kelimeler kullanmayı huy edinmiştir. Oyunda yer ala herkesi tanır ve işlerine yardımcı olur. Karagözü kendi çıkarları için kullanır ve kendisi emek harcamaktansa onun üzerinden bir şeyler elde etmeyi sever. Perdede Keçi Hacivat, Çıplak Hacivat, Kadın Hacivat, Kahya Hacivat gibi karakterlerle bambaşka kostümler içinde görülür.

Karagöz
Perdede ana karakter olarak Karagöz yer alır. Halktan biridir ve herhangi bir eğitim almamıştır. Hacivat’ın huy edindiği sık sık yabancı kelime kullanma davranışı Karagözün hoşuna gitmez çünkü sözcükleri anlamamaktadır. Bu konuda Hacivat ile alay edip konuyla ilgili şakalar yapar. Dışarıda olmasa bile her olaya kah evinin balkonundan kah penceresinden müdahale eder, her olaya karışır. Açık sözlü oluşundan ötürü sık sık başını derde sokmakta ancak her olaydan bir şekilde kurtulmayı bilmektedir. Genelde her hangi bir işi yoktur ve bu sebepten ekmek peşindedir. Hacivat ona iş bulur. Kafasında ışkırlak adı verilen takke vardır.

Değerler Eğitimi

Hacivat ve Karagöz Hakkında Bilgi

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    ii