Değerler Eğitimi

Geleneksel Müzik Aletlerimizin Adları Nelerdir

Geleneksel Müzik Aletlerimizin Adları Nelerdir

Geleneksel Müzik Aletlerimizin Adları Nelerdir

Müzik Türk Kültürünün en önemli değerlerinden birisidir. Müzik kültürümüz tarihimizi oluşturan medeniyet sayesinde zengin bir yelpazeye sahiptir. Halk kültürümün, türkülerimizin, bestelerimizin beslendiği kaynakların geleneksel Türk müzik aletleri ile örülmüştür.

Şimdi isterseniz geleneksel müziğimiz ile özdeşleşen müzik aletleri nelerdir onlara koşacaklar bakalım.

Bağlama:

Türk müziğinin en önemli müzik aletlerinden birisidir. Aşıklık geleceğinin en önemli müzik aletlerinden birisi olan bağlama eski Türklerde kopuz adıyla anılırdı. 7 telli bir müzik aleti olan bağlama mızrapla çalınır. Bu mızrapın diğer bir adı ise tezenedir. Türk Halk Müziğininde en önemli araçlarından birisidir.

Rubaba:

Bu müzik aletinin kökeni Ata Orta Asya’ya kadar dayananın. Rubaba Türk Müziği’nde kullanılan tek, telli, yaylı ve deri kapaklı sazdır. Daha çok Batı Anadolu’da kullanılan bu özel çalgı, Hatay’da “hegit”adıyla anılırken , Güney Doğu Anadolu’da ise bu müzik aletine  “rubaba” adı verilir.

Kemençe:

Kemençe en eski yaylı enstrümanlardan birisidir. Rebaptan  değişime uğrayarak oluşmuştur. Karadeniz kemençesi üç telli, yaylı bir çalgıdır. Karadeniz müziği ile özdeşleşmiştir.

Zurna:

Zurna,  çok yüksek sesiyle bilinen nefesli çalgılar grubundan bir çalgıdır. Daha çok Erik, ceviz, söğüt ya da dut ağacından yapılır. Anadolu’da düğünlerde davul İle beraber çalınır. Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde özel günlerde ( sünnet, bayram, düğün…)

Davul:

Geleneksel Türk müziğinin en çok kullanılan vurmalı çalgılarından biridir. İki kasnak arasına gerilen deri ile yapılan davul zurna İle iyi bir ikilidir.

Kös:

Davulun daha büyük bir versiyonu olan kös, mehter ve bandolarda kullanılan yüksek sesli bir müzik aletidir.

Def:

Kökeni ya Mezopotamya kültürüne dayanan def Anadolu’da sık kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Kasnağa gerilen deri ile yapılır.

Yaylı Tambur:

Türk müziğinin önemli isimlerinden olan Tamburi Cemil Bey tarafından icat edilen yaylı çalgılar grubundandır.

Ud:

En eski müzik aletlerinden birisi olan ud Türk müziğinin vazgeçilmez bir çalgısıdır. Kanun İle birlikte muhteşem bir uyum sağlarlar. Bu müzik aletini Farabi’nin geliştirdiği bilinmektedir. Ud telli çalgılar grubuna girer.

Darbuka:

Düm ve tek olmak üzere iki sesten oluşan darbuka vurmalı  algılar grubuna girer. Anadolu’na düğün nişan ve sünnet gibi eğlencelerde sık olarak kullanılır.

Delbek:

Orta Asya’ya ait olan bu vurmalı çalgı yörükler aracılığı İle Anadolu’ya gelmiştir. Daha çok Fethiye yöresinde kullanılır. Düğün, kuma gecesi ve asker uğurlaması gibi özel günlerin aranan müzik aletlerinin.

Kanun:

Türk sanat müziğinin en önemli çalgıları arasında yer alır. Ud ile iyi bir ikilidir.  Arap müziği ve batı müziği formatlarına benzeşe de Türk müziğine ait bir çalgıdır.

Kaval:

Türk müziğinde kullanılan üflemeli bir canlıdır.

Değerler Eğitimi

Müzik Ruhun Gıdasıdır Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar
  1. Hasan YILMAZ dedi ki:

    ÇOK FAYDALI BİLGİLER COK TEŞEKKÜR EDERİM ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      Rica ederim. İyi çalışmalar

  2. onuralp DURDUN dedi ki:

    dersimizde burdan bilgi aldım çok faydalı