Değerler Eğitimi

Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği

Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği

Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği;

Bir çocuğa isim vermek çok önemli bir merasimdir. Çünkü çocuğa verilece isim bir ömür çocuğun adı olarak kalacaktır. Bu nedenledir ki Türkler isim verme olayını bir merasime çevirip ona kutsallık katmışlardır. Türk kültüründe farklı farklı yöntemler yer almaktadır. Dede Korkut hikayelerinden de anlayacağımız üzere eski Türklerde isim hemen verilmez bir kahramanlık yapması beklenirdi. Mesela Boğaç Han hikayesinde olduğu gibi. Peki Türklerde sadece bu şekilde mi isim verme geleneği var.

Şimdi isterseniz başka Türk boylarında isim verme geleneği nasıl oluyor ona bakalım:

Yakut Türklerine baktığımızda  eski geleneklerini az çok değişik şekilde sürdürmektedirler. Yakut Türkleri çocuğa ilk adını doğumdan üç ay sonra, esas adını ise de çocuk yay basıp ok atmaya başlayınca verirler.

Bir başka Türk  Boyu olan Kırgızlar ile Kazaklar ise  çocuğun ismini hemen vermezler. Çocuk on beş günlük olunca ona ad verilirdi. Çoğu zaman çocuğa isim, doğum sırasında geçen bir olaydan, yapılan bir işten kaynaklanarak seçilir ya da  eve ilk gelen misafirin adı çocuğa verilirdi: Konukgeldi, Kıpçakgeldi, Çuçi gibi adlardan da rahatça anlarız.

Altay ve Yenisey Türklerinde isim hakkı elde etmek bir ayrıcalıktı. Bunu da savaşlarda başarı elde ederek kazanıyorlardı.

Bazen de çocuk doğduğu esnada yaşanan bir olay çocuğa verilecek adda ilham verirmiş. Mesela Gündoğdu (sabah olduysa),  sürüye kurt geldi ise Kurtgeldi, Kurtbey gibi isimler verilirdi.

Konuyu bağlamak gerekirse Türklerde isim koyma merasim şeklinde yapılır ve önemlidir. Dede Korkut hikayelerinde bu durum üzürinde örnekler yer almaktadır.

Etiketler:

Yorumlar
  1. 1 dedi ki:

    GÜZEL AMA DAHA İYİ OLABİLİRDİ!!!

    1. Opel dedi ki:

      ayynen

    2. Hacı dedi ki:

      Selamün Aleyküm hocam ben sana bu kadar çok seviyorum seni seviyorum demekten daha zor durumda bir fotoğraf paylaştı uysal bir yârin bu konuda çok güzel olmuş bu dünyada en fazla bir süre daha devam ediyor

    3. Anonim dedi ki:

      Neresi güzel bunun

  2. Bazen dedi ki:

    Bazenasdfgbnm!

  3. Anonim dedi ki:

    Bari bir şey yazsaydın hiçbir şey yazmamışsın kısaca hiç beğenmedim

  4. Furkan dedi ki:

    Bu bilgileri okuyun çok faydalı!

  5. Anonim dedi ki:

    bomba gibbbbiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii