Değerler Eğitimi

Teknolojik Terimlerin Türkçe Karşılıklarını Kullanarak Bilgilendirici Metin

Teknolojik Terimlerin Türkçe Karşılıklarını Kullanarak Bilgilendirici Metin

Teknolojik Terimlerin Türkçe Karşılıklarını Kullanarak Bilgilendirici Metin;

Teknolojik Terimler ve Türkçe Karşılıkları

  • mouse: fare
  • printer: yazıcı
  • computer: bilgisayar
  • scanner: tarayıcı
  • modem: çevirge
  • navigasyon: yolbul
  • joy-stick: kumanda kolu
  • adaptör: uyarlayıcı

Günümüz dünyasında teknoloji her zamankinden daha da hızlı gelişmektedir. Zamanın hızına ayak uydurmak ve teknolojiyi yakalamak isteyen insan ise her geçen gün yeni yeni terimlerle karşılaşıyor. Günlük hayatımızda belki de en sık kullandığımız teknolojik aletlere baktığımızda hiç kuşkusuz bunların başında bilgisayar gelir.

Bilgisayar  “personal computer” teriminin Türkçe karşılığıdır. Bilmek ve saymak fiillerinden birleşerek oluşmuştur. Toplum olarak bu kelimeyi öyle benimsemişiz ki hemen hemen hepimiz bu teknolojik eşyanın Türkçe karşılığını kullanmaktayız. Keşke her teknolojik terimin Türkçe karşılığı bu şekilde kabul görse. Mesela Bilgisayarın bir donanımı olan mause yerine fareyi çok sık kullanmıyoruz. Ya da internet olan her evde modem bulunmaktadır. Fakat hiçbirimiz modeme çevirge demiyoruz. Aynı şey navigasyon içinde geçerli. Hemen hemen her gün sık olarak kullandığımız navigasyon yerine kim aceba yolbul diyor. Adaptör mesela, çevrenizde adaptöre uyarlayıcı diyen var mı?

Oyun oynarken eminim çoğunuz joy-stick kelimesini tercih ediyorsunuzdur. Printirın Türkçe karşılığı olan yazıcı da tutmuş bir kelimedir. Bunlardan yola çıkacak olursak hem bize hem de TDK’ye büyük görev düşüyor. Teknolojik terimlerin Türkçe karşılığını türetirken halkın benimseyeceği, pratik sözcükler türetmeli. Bizlerde Türkçenin gelişimi açısından Türkçe karşılıklarını kullanmalıyız.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Esp dedi ki:

    Benim kitabımda bunlar var başka birşey istedim

  2. Anonim dedi ki:

    Güzel olmuş eline sağlık👌👌👌👍👍👏👏

    1. Galip Hatip dedi ki:

      Teşekkürler