Değerler Eğitimi

İsraf Etmemenin Önemi Konuşma Metni (Tilki İle Leylek)

İsraf Etmemenin Önemi Konuşma Metni (Tilki İle Leylek Alıntılı)

İsraf Etmemenin Önemi Konuşma Metni Örneği

Sevgili Öğretmenimi Kıymetli Arkadaşlarım;

Sizlere israf etmemenin önemi hakkında konuşma yapacağım. Öncelikle israf nedir, günlük hayatta en çok israf ettiğimiz şeyler nelerdir bunlara bakalım.

İsraf; sahip olduğumuz bir şeyi yok etmek, zayi etmek, dine veya dünyaya meşru bir faydası olmayacak şekilde gerektiğinden daha fazla kullanmak ya da harcamak”tır. Günlük hayatımızda en çok israf ettiğimiz şeylerin başında ekmek, yiyecek gelmektedir. Maalesef ki arkadaşlar her gün binlerce ton ekmek çöpe gitmektedir. Tabi bir de zamanımızı verimli kullanmamaktan kaynaklı zamanın israfı olacaktır.

Sevgili Öğretmenim, Kıymetli Öğrenciler;

Peki israf etmemenin önemi nedir? İsrafın olduğu yerde bereket olmaz. İsrafın olduğu yerde kimse kimseyi düşünmez. Ama israf edilen evlerde, ülkelerde insanlar refah içerisinde yaşar. Mesela günde binlerce ton ekmek çöpe gitmekte, ne yazık ki günle yüzlerce insan açlıktan ölmekte. Aslında israf edilen ekmekler israf edilmese dünyada aç kalan insan olmaz. Zaman da aynı şekilde zamanımızı değerlendirdiğimizde, zamanımızı güzel işlerle insanlara faydalı harcadığımız zaman, zamanda israf etmemiş oluruz. Bu da hem kendimize hem de başkalarına fayda sağlar. Ayrıca sahip olduğumuz bir eşya, bir kıyafet varken gidip başkasını almak da israftır. Bunu yapmaz da tasarruf edersek başkalarına daha çok yardım eder onlara da faydalı oluruz. Tılki ile Leyleğin hikayesi vardır. Orada şöyle bir konuşma geçer

“Şu davetlerde neden böyle bol bol yemek yaparız bilmem ki…” dedi anne tilki, “Boşuna harcıyoruz her şeyi, çöpe dökeceğiz, yazık…” Tilki, neşesini bozmak istemediği için olacakları iyi tarafından düşündü: “Artarsa dostlarımıza dağıtırız anneciğim. Bu yemeğe hiçbir şey olmaz. Yeter ki paylaşalım!” dedi.

Gördüğünüz israfı önlemenin en önemli yöntemlerinden birisi de paylaşmaktır.

Bu nedenledir ki israfı önlersek hem biz fayda görürüz hem de diğer insanlar fayda görmüş olur.

Sevgili Arkadaşlarım, Kıymetli Öğretmenim beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Değerler Eğitimi

Neler İsraf’tır, İsrafın Sebep Oldukları

İsraf Deyince Akla ne Gelir Değerler Eğitimi

İsraf Olursa Ne Olur (AFİŞLİ)

Etiketler:

Yorumlar
  1. k dedi ki:

    o

  2. süleyman dedi ki:

    size ne kadar teşekkür edsem azdır