Değerler Eğitimi

Yapmak mı Yıkmak mı Daha Kolay

Yapmak mı Yıkmak mı Daha Kolay

Yapmak mı Yıkmak mı Daha Kolay

İnsan bir şeyleri yapmak için emek sarf eder. Bir şeyler kendiliğinden oluşmaz. Bazen size zorluk çıkarır, bazen de zamanınızı alır. Çalışmak da sizi yorabilir. Bu nedenle yapmak her zaman zor olandır. Yıkmak ise saman alevi misali bir varmış bir yokmuş dersiniz. Kolay olandır. Çünkü emek istemeyen bir durumdur yıkmak. Ya da yapmak kadar uğraştırmaz bizi.

Mesela dostluğu düşünelim. Bir dost edinebilmek için her şeyden önce uzun bir zamana ihtiyaç vardır. Önce karşınızdaki kişiyi tanırsınız. Bazen bu tanıma aylarınızı ya da yıllarınızı alabilir. Sonrasında sevmek gerekir. Beraberinde saygı. Tüm bunlar bile henüz dostluğu inşa etmeye yetmez. Esas önemli olan ona gerçekten güvenmektir. Güven duygunuzu ona verebilmek ve ondan hissetmektir. Bu en zor aşamadır. Emek isteyen zaman isteyen bir süreçtir. Tüm bu çabalamalar sayesinde dost olursunuz karşınızdaki ile. Ama bazen öyle bir an gelir ki yeri gelir bir iftira, bir dedikodu, ya da güveninizi zedeleyecek bir durum tüm yılların o birikimi olan dostluğu bir andan yıkar. Ya da araya soğukluk sokar. Örnekte de gördüğünüz gibi yapmak zaman alır emek ister zor olandır. Ama yıkmak en kolayıdır.

Biraz daha somutlaştıracak olursak örneğin bir evi düşünelim. Arkayı alırsınız. Temelini atarsınız, alt yapısını yaparsınız, duvarlarını örersiniz, çatısını yaparsınız, içini dekorunu yaparsınız… Bu liste uzar gider. Bir evi yapmak gördüğünüz gibi çok emek ister. Bir ev inşaatında bir çok usta çalışır. Çok para harcanır. Fakat gel gör ki iş yıkmaya geldiğinde bir kepçe bile tek başına onca emekle, zamanla, parayla yaptığınız evi  bir günde yıkıp geçer.

Hayatta her zaman elde ettiğiniz şeylerin (Dostluk, arkadaşlık, güven, …) kıymetini bilin. Zor şartlarda, emek harcayarak ve zaman harcayarak elde ettiğiniz şeyleri bir anlık sinir, başkalarının dedikodu ve iftiraları ile yok etmeyin. Unutmayın ki her zaman yapmak  yapmak zor olandır, yıkmak ise en kolayı.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.