Değerler Eğitimi

Türk Sinemasında Köyden Kente Göçü Konu Edinen Filmler

Türk Sinemasında Köyden Kente Göçü Konu Edinen Filmler

Türk Sinemasında Köyden Kente Göçü Konu Edinen Filmler;

Göç kavramı özellikle sanayinin gelişmesiyle birlikte köylerden büyük şehirlere göçler yoğunluk kazanmıştır. Şehirlerde kurulan fabrikalar ciddi manada insan göçüne sebep olmuş özellikle Anadolu’da işsiz kalan insanlar iş bulma umudu ile taşı toprağı altın diyerek büyük şehirlerin yolunu tutmuşlardır. Sırtlarında yatakları, ellerinde valizleri ile umutlarını hayallerini yanına alıp geride sevdiklerini bırakarak bilinmedik yollara çıkmışlardır. Bu ise beraberinde özlem, ayrılık ve bir çok yıkıma kapı aralamıştır.

Şimdi isterseniz Türk sinemasında, yeşilçamda göçü konu edinen filmlere bakalım;

  • 1979 yılında baş rolünü Hülya Koçyiğit’in oynadığı  Almanya Acı Vatan adlı film Türkiye’den Almanya’ya göç eden bir kişinin başından geçenleri, yaşadığı sıkıntıları bizlere anlatan bir filmdir.
  • 1973 yapımı olan baş rolünde Hülya Koçyiğit’in olduğu Gelin adlı film Yozgat’tan İstanbul’a göç eden bir aileyi anlatır.
  • 1985 yılında Kartal Tibet’in yönettiği Kemal Sunal’ın baş rolünü oynadığı Gurbetçi Şaban adlı film  göç kavramının toplumsal etkilerini ironik bir şekilde ortaya koyan bir filmdir.
  • 1988 yılında gösterime giren Polizei adlı film Kemal Sunal’ın  gurbette(Almanya’da) bir kıza aşık olmasını anlatır.
  • Orhan Kemal’in Gurbet Kuşları adlı kitabından uyarlanan film Anadolu’dan İstanbul’a göçü ve göçün getirdiği yıkımları en iyi şekilde anlatan filmlerdir.

Değerler Eğitimi

Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi Hakkında

Nelerle Mutlu Olursunuz, Sizi Neler Mutlu Eder

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.