Değerler Eğitimi

Sözcükler Olmasaydı Nasıl İletişim Kurardınız

Sözcükler Olmasaydı Nasıl İletişim Kurardınız

Sözcükler Olmasaydı Nasıl İletişim Kurardınız;

Öncelikle iletişim nedir buna bir bakalım.

İletişim Nedir: İletişim, gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişidir.

İletişimdeki amaç duygularımızı karşı tarafa iletebilmek, derdimizi başkalarına anlatmaktır. İletişim illa ki sözcüklerle kurulacak diye bir kural yoktur. Bazen bir uyarı işareti, bazen bir tebessüm, bir kaş göz işareti bize çok şey anlatabilir. İletişim kurmuş oluruz böylece. Ama sağlıklı bir iletişim için insanın kendini daha iyi ifade etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ben sözcüklerin gücüne de inanan birisiyim. Bazen öyle an gelir ki konuşman gerekir. Derdini anlatman gerekir. İşte sözcükler o zaman imdadına koşar.

Şimdi isterseniz maddeler halinde Sözcükler Olmasaydı Nasıl İletişim Kurardınız sorusunu irdeleyelim.

  • Günlük hayatında insan birçok duygu, istek ve önerisini dile getirmek ister. Bu duygu, öneri ve istekleri sağlıklı bir şekilde karşı tarafa aktarmak da sözcüklerle (ya konuşma da, ya da yazmada) mümkündür. Bu karmaşık yapıyı sözcük olmadan jest ve mimiklerle anlatılabilirdi.
  • Resimler iletişimde önemli ve destekleyici bir yere sahiptir. Eski Mısır ve bazı kavimler yazının icadından önce hiyeroglifi denilen resim dilini kullanmışlardır.
  • Jest ve mimikler. Öyle zaman gelir ki sözcükler kifayetsiz kalır. Bir bakış, bir tebessüm her şeyi anlatmaya yeter.
  • Eski çağlarda uzak mesafedeki insanlar duman vasıtası ile iletişim kurarlardı.
  • Islık da aynı zamanda bir iletişim vasıtasıdır. Sözcüklerin olmadığı bir yerde ıslıkla da bazı dertlerimizi anlatabiliriz.
  • Uyarı işaret ve levhaları. Hiçbir yazı kelime içermeseler de yer alan levhalar üzerinden sözcüklere gerek olmadan da anlaşabiliriz.
  • Taklit metodunu kullanarak. Başımızdan geçen bir olay ya da düşünceyi taklit ederek ya da rol yaparak karşı tarafa aktarabiliriz.
  • El hareketlerimiz ile derdimizi, isteklerimizi anlatabiliriz.

Görüldüğü gibi aslında gerek sözcükler, gerek, resimler, gerek jest ve mimikler gerekse de el hareketleri gibi araçlar iletişimde  bir vasıta görevi görürler. Sözcüklerde iletişimde güçlü birer araçtır. Fakat sözcüklerin olmadığı bir dünya kıyamet değildir. Eski çağlarda olduğu gibi insanlar farklı araçlarla dertlerini karşı tarafa mutlaka aktaracaktır.

Ama sözcüklerin olmadığı bir dünya da gerek konuşma dili gerekse de yazma dili olmayacağından bilginin ileri ki kuşaklara aktarılması çok zor olacağından bilimsel gelişmeler, medeniyetler bu denli hızlı bir şekilde gelinmezdi.

Değerler Eğitimi

İletişimde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir

Yüz Yüze İletişimin Önemi Kompozisyon Örneği

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.