Değerler Eğitimi

Şiir Sessiz Bir Şarkıdır Sözünden Ne Anlıyorsunuz

Şiir Sessiz Bir Şarkıdır Sözünden Ne Anlıyorsunuz

Şiir Sessiz Bir Şarkıdır Sözünden Ne Anlıyorsunuz;

Şiir insan ruhunun en özgür olduğu duygularının en ön planda olduğu bir metin türüdür. Şiirin ayrı bir dünyası olduğunu, şiirin ruhunu yakalayan insanların hayattan zevk almaya başlayacağını bilmemiz gerekir. Şiir yazmak ve ya yazılan bir şiir okumak insan ruhunun gezintiye çıkması, gönlünün sonsuz denizde huzur içinde yol alması demektir.

Şiirin yapısına baktığımızda şair şiirde duygularını anlatırken açık açık ifade etmez. Belli sembol ve imgelerin arkasına saklar. Güzeli görmek için hissetmek gerekir. Yaşamak gerekir, gönül gözünü açmak gerekir. İnsan şiir okuduğunda duygularını görme istiyorsa kendini özgür bırakmalıdır. Şiir imge ve sembollerin dışında belli bir kafiye, ölçü içinde kaleme alınır. Dize sonlarındaki ses benzerlikleri, kelimelerin doğru seçimi ve sözcüklere yüklenen anlamlar şiirlere müzikalite katar. Nasıl bir müziği dinlerken gözlerinizi kapatıp şarkının akışına kendinizi bırakırsanız, şiir dinlerken de aynı duygula yaşarsınız. Bu nedenle şiir sessiz bir şarkıdır demek hiç de yanlış olmaz. Belli bir ölçü ya da uyak olmayan serbest şiirleri bile incelediğinizde her sözcük bir nota gibidir. Şiz şiiri okudukça farklı melodiler ortaya çıkar.

Bir şiiri okurken ya da dinlerken kelimelere farklı anlamlar yüklemeyi ihmal etmeyin. Ve şiirin olduğu yerde sonsuz bir musikinin hayat bulduğunu bilin. Hayatınızdan şiir eksik olmasın. Şiir sessiz bir şarkıdır ve sizler de bu şarkıyı her zaman dinleyin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.