Değerler Eğitimi

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz Sözü Ne Zaman Söylendi

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz Sözü Ne Zaman Söylendi

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz Sözü Ne Zaman Söylendi;

Bu söz ilkokuldan beri sürekli duyarız. Hem ders kitaplarında geçer hemde öğretmenlerimiz sıkça telaffuz eder. Şimdi aramızda bu konuda kısa bir araştırma yapalım.

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz Sözü Hangi Savaştan Sonra Söylendi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1922 tarihinde biten Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra, 1 Eylül 1922 tarihinde Büyük Taarruz için Türk milletinin kaderini değiştiren o emrini verdi;

“Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir!

İlginç Bir Not: Gazi Mustafa Kemal taarruz emrini, çok iyi okuduğu askerî okullarda öğrendiği gibi ‘Akdeniz’ kavramını alıyor vermiş, ancak bunu söyleyerek bugünkü ‘Akdeniz’ diye bildik sahilleri kastetilmiştir. Ege kıyıları (İzmir) kastedilmiştir. (Ege Deniziini ifade eder.

Büyük Taarruzun Sonuçları:

Büyük Taarruz, yaklaşık olarak 200 yıldan beri türk ordusunun galibiyetiyle sonuçlanan ilk taarruz savaşıydı. Çanakkale ve Sakarya savaşları da tarihin seyrini değiştiren önemli savaşlar olsalar da hücum eden düşmanı geçenlaştı. Fakat Başkumandan Meydan Muharebesi’nde düşman ordusu topyekûn imha edilmiş, yaklaşık olarak 150 bin kilometrekare alan 14 gün gibi kısa bir arada ele geçirilmiştir. Yunanlar denize dökülmüş. Büyük bir zafer kazanıldı.

Mustafa Kemal Atatürk Neden Bu Sözü Kullanıldı?

Büyük taarruz savaşı yaklaşıyor Türk askeri düşmanları dünya toprakları attıkları zaman askerlerin zaman kaybetmemesi ve ivedi bir şekilde bütün düşman askerlerin tamamlanması için “için Ordular ilk hedefiniz Akdeniz, ileri.” Sözünü söylemiştir. Bu sözden sonra Büyük Taarruz tam manasıyla başlaarak büyük bir coşku ve sevinç içerisinde düşmanları denize dökerek savaşın kazandığı sebepler oluyor. Şanlı tarihimiz boyunca sürekli savaşlar içerisinde yer alan ülkemiz her savaşta Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylenen olan sözler günümüze kadar olmuştur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.