Değerler Eğitimi

İnsanoğlu Neden Zamanı Ölçme İhtiyacı Hissetmiş Olabilir

İnsanoğlu Neden Zamanı Ölçme İhtiyacı Hissetmiş Olabilir

İnsanoğlu Neden Zamanı Ölçme İhtiyacı Hissetmiş Olabilir;

Zaman hayatın içerisinde akıp giden bir ırmak misalidir. Zamanı dondurmak ya da durdurmak mümkün değildir. Ayrıca zaman göreceli bir kavramdır. En mutlu olduğumuz anlarda zamanın çabuk geçtiğini hissederken çok sıkılıp bunaldığımız anlarda zamanın hiç geçmediğinden şikayet eder dururuz.

Zaman insanoğlunun hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Öyledir ki zaman olgusu sayesinde insan işlerini düzene koyar, planlı yaşar ve hayatını daha yaşanabilir hale getirir.

Dünya var olduğundan beri zaman kavramı hep önemli olmuştur. Fakat; zamanı ölçen aletlerin ya da yöntemlerin gelişmemiş olması zamanın verimli kullanılmasında daha düzensiz olmuştur.

Günümüzde zamanı en iyi ve hatasız şekilde ölçen aletler (saat, takvim…) ve yöntemler mevcuttur.

Peki esas sorumuzu kendimize soralım. Zaman neden bu kadar hayatımızda önemli bir yere sahiptir.

Şimdi isterseniz kısa kısa maddeler halinde cevaplayalım.

Zamanı Ölçmek Neden Önemlidir:

  • Eskiden insanların avcı olmalarından dolayı avlarını nerede ve hangi vakitte yapacağı için önemliydi.
  • Ziraatla uğraşan insanların ekim, dikim işlemlerini ne zaman yapmaları, hasatlarını ne zaman yapmaları  açısından önelidir.
  • Günlerimizi dolu dolu kullanmak için önemlidir.
  • Plan yapıp işlerimizi düzene koymak için önemli ve gereklidir.
  • İkili ilişkilerde ortak hareket etmek, aynı anda uygulamaya geçmek açısından önemlidir.
  • Bir iş, etkinlik yapıldığında yapılacak olan iş ya da etkinliğin başlama ve bitiş zamanlarının belirlenmesi açısından önemlidir.
  • Hayatın her alanında zamanı doğru kullanmak hayatımızı daha da kolaylaştırır. Mesela otobüs kaçta gelecek, okul kaçta başlayacak, iş kaçta bitecek…
  • Zamanın kalıbına sokulan olayların hatırlanması ve de akılda tutulması daha da kolay olmaktadır.
  • Sosyal hayatımızda bir çok iş, trafik, ulaşım, iş saatleri gibi hemen hemen her davranışımız belli zaman içerisinde gerçekleşir. Sosyal hayatımızı bu nokta da düzene soktuğu için önemlidir.
  • Olayları karşılaştırmada zamanı ölçmek önemlidir. Mesela bugün bir olaya verilen tepki ile 10 yıl sonra verilecek tepkinin benzer ve farklılıklarını bilmek için zamana kavramına ihtiyaç vardır.

Zaman en büyük hazinemiz derken zamanın insan hayatındaki önemini iyi algılamak gerekir. Günlük hayatımızı zaman kavramı üzerinde kurarız. Zamanını verimli kullanan, doğru zamanda doğru işleri yapan kişiler hayatlarında daha düzenli ve işlerinde daha verimli olurlar. Bu nedenle elimizdeki zamanın kıymetini iyi bilelim. Yoksa bir varmış bir yok muş der ömrünüzü nasıl geçirdiğinizi bile anlamadan yaşınız gelir geçer. Tabi ömrünüz de…

Değerler Eğitimi

Zamanla İlgili Atasözü ve Deyimler

Sakla Samanı Gelir Zamanı Kompozisyon Örneği

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.