Değerler Eğitimi

Edebi Eserler Bireyde Toplumsal Duyarlılığın Kazanılmasını Sağlar mı

Edebi Eserler Bireyde Toplumsal Duyarlılığın Kazanılmasını Sağlar mı

Edebi Eserler Bireyde Toplumsal Duyarlılığın Kazanılmasını Sağlar mı;

Edebi eserlerin bir çok yönü bulunmaktadır. Edebi eserlerin asıl amaçlarından birisi de toplumu eğitmek, farklı bakış açısı oluşturmaktır. Bu nedenledir ki günümüz dünyasındaki bir çok gelişmeyi kitaplara ve onların öğretilerine borçluyuz. Konuya geçmeden önce isterseniz toplumsal duyarlılık nedir buna bir bakalım.

Toplumsal Duyarlılık Nedir

Toplumsal duyarlılık veya bilinç, yaşadığımız dünyayla ve yaşadığımız olaylarla ilişki kurmak ve bu konuda sorumluluk almaktır.Bir kişinin sosyal sorumluluk içeren davranışlarda bulunması için, başkalarının ihtiyacını, hedeflerini anlaması ve de buna uygun davranışları üretmesi gerekmektedir. Bu davranışlar maddi ve manevi olarak çok çeşitli şekillerde olabilir. Toplumsal gelişmelere verilen uygun bir tepki de toplumsal bilinç içeren bir davranıştır. Bu tür davranışlarda önemli olan büyük ya da küçük bir topluluğa hizmet etmekten çok, destek olunan amaca ne ölçüde hizmet edilebildiğidir.

Mesela televizyonda bir yardım kampanyası gördüğümüz de aceba ben de ne yaparım diye düşünürsünüz. İşte bu toplumsal duyarlılığın göstergesidir.

Kadına şiddet haberleri duyduğumuz da öfkelenir, kadına şiddete karşı durmaya çalışırız. Onu yapankişinin en ağır ceza almasını isteriz. Çünkü bu durum toplumu üzen, yoplumun dengesini bozan bir durumdur. Bu na karşı olmamız için kimse bize emir de vermez. Biz kendi isteğimizle sorumluluk alırız.

Ya da bir deprem olduğu zaman hemen herkes bir şeyler yapmak için çabalar.  Bu da toplumsal duyarlılığın göstergesidir.

Şimdi gelelim esas sorumuza

Edebi Eserler Bireyde Toplumsal Duyarlılığın Kazanılmasını Sağlar mı ?

Edebi eserlerin insanı, halkı eğitme, onları bilinçlendirme gibi misyonları vardır. Temel değerlerimizi (yardımseverlik, aile sevgisi, vatan sevgisi, manevi duygular, din, merhamet, sevgi, hoşgörü gibi …) yüceltme, değerlerimizin önemini ön plana çıkarma ve mukaddesatımızı korumak gibi işlevleri de vardır.

Bazı edebi eserlerde evrensel değerler ön plana çıkarılır. Evrensel değerlerin bilinçaltımıza bu şekilde işletildiği eserler sayesinde toplumdan uzak kalamaz, vicdanımızı yaralayan bir olay karşısında hemen tavrımızı takınırız. Dünya klasiklerine baktığımızda erdemlerin yüceltildiğini, evren değerlerin ön planda olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca bir edebi eser türü olan masallarda da durum aynı şekildedir. Temel değerler her zaman kazanır. Üstün olan değerlerimizdir. İşte bu şekilde edebi eserler toplumsal duyarlılık kazandırır.

Değerler Eğitimi

Toplumların Geleceğinde Çocukların Nasıl Bir Yere Sahiptir

Bir İnsanı Dış Görünüşüne Göre Değerlendirmek Doğru mu

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.