Değerler Eğitimi

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar;

Daha öncede çevreyi korumayla ilgili yazdığımız yazılarda da ifade ettiğimiz gibi çevre bizim evimizdir. Bu nedenledir ki çevreyi korumak hepimizin bireysel bir görevidir. Fakat insanların seslerini daha çok, gür bir şekilde duyurması için sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıflar kurarak seslerini duyurmayı amaçlarlar. Bizde bu yazımızda  çevreyi korumak amacıyla kurulan dernek ve vakıflara kısaca göz atacağız.

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı), TEMA Vakfı Neden Kuruldu.

Kendilerini iki toprak sevdalısı olarak tanıtan ve bugün de hepimizin öyle tanıdığı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, tarafından  1992 senesinde beraberce TEMA Vakfı’nı  kurdular. Bu iki güzel insanın  amacı Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehdidine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek. Vakfın temel hedefleri ise bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı toplumun her kesiminde  büyük yankı uyandırdı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Amacı

Yüreklerinde doğaya olan aşk ve çevre olan inançlarını  taşıyan 40 üye tarafından 1955 senesinde kuruldu. 1955 senesinden 70’li yıllara kadar Dünya’da çevre hareketlerinin yeni yeni başladığı bir zamanda TTKD (Türkiye Tabiatını Koruma Derneği)  ülkemizin çevre sorunlarının çözümü için harekete geçmiştir.

Derneğin amaçları; kaybolup giden  tabiat güzelliklerini tekrar kurtarmak geleceğe, gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmak, açlık ve garibanlığı (Yokluğu)  giderecek ülke topraklarına ve toplumsal barışa katkı sunmak için;

  • Her türlü çevre kirliliğini, yanlış tarım teknikleri ve amacı dışında arazi kullanımının önüne geçmek.
  • Doğal varlıkların tahribine ve yıkımına  yönelik, ulusal ve uluslararası alanda idari, siyasi ve ekonomik her türlü baskılara karşı birlikte mücadele etmek ve karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek,
  • Doğal varlıkların korunmasına yönelik yapılan  politikaların, hükümetler vasıtasıyla üretilmesini, gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılmasını, yapılan yasaların uygulanmasını ve bu alanda yapılan uluslararası anlaşmalara uyulmasını sağlayacak olan , bilinçli ve aktif bir  kamuoyu oluşturmak.

ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) Amacı

ÇEVKO Vakfı, Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli olarak  geri kazanımının sağlanması için sanayi, yerel yönetimler ve tüketicilerin katkı ve katılımları sayesinde  sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin tesisine  katkıda bulunmak için, 1 Kasım 1991 yılında  ülkemizin 14 önemli  sanayi kuruluşunun girişimleri ve emeği ile kurulmuş, herhangi bir kar amacı gütmeyen bir vakıftır.

Doğa Derneği Neden Kuruldu

2002 senesinde kurulmuştur. Doğa Derneği kurulduğu günden (2002-2019)bu yana, binlerce üyesi ve gönüllüsüyle hayatın eşi benzeri olmayan çeşitliliğini anlamak ve bu çeşitliliği korumak için çalışıyor. Doğanında hakları olduğunu bilen, doğanın haklarını savunan herkes; hiçbir dil, din, ırk veya siyasi bir görüş farkı gütmeden, Doğa Derneği’nin üyesi veya gönüllüsü olabiliyor.

TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Kurumu) Neden Kuruldu

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu,  Selâhaddin Üzel tarafından  1972 senesinde Türkiye’nin ilk gönüllü çevre kuruluşlarından biri olarak İstanbul’da kuruldu.Kurumun kurucu başkanı Selâhaddin Üzel’dir

TÜRÇEK’in Amacı; Türkiye’de yer alan doğal varlıkların ve çevre sağlığın korunması, her yıl artan erozyonla mücadele, mevcut toprak örtüsü ve bu toprağın korunması, buraların ağaçlandırmanın önemi hakkında kamuoyunu eğitmek ve bilinçlendirmek.

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) Amacı

ÇEKÜL Vakfı ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak için 1990 senesinde vakıf olarak kurulmuştur. “Doğa ve Kültürle Varız!” sloganından hareketle ÇEKÜL’ün doğal miras anlayışını rahat bir şekilde görmekteyiz. Doğa ve insanı birbirinden ayrı düşünmek, bu ikisinin geleceklerini birbirinden bağımsız kurgulamak yaşam döngüsünü göz ardı etmek demektir. Bu nedenle ÇEKÜL, insan yaşamı ile doğal yaşamın devamını eşdeğerde tutar.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Neden Kuruldu

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Natureya da kısaca WWF), dünyada doğanın zarar görmesini durdurmayı ve doğaya verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961’de World Wildlife Fund (Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) olarak kurulan kuruluş, ileriki zamanlarda genişleyen çalışma sahasıyla  adını şuan kullandığımız haline değiştirmiştir. WWF’nin temel amacı, dünyanın var olan doğal ortamının bozulmasını durdurmak ve akabinde  insanın doğayla uyumlu bir şekilde yaşadığı bir gelecek oluşturmaktır.

WWF-Türkiye

1996 yılında temelleri atılan  Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2001 senesinde WWF’nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelerek WWF-Türkiye adını kullanmıştır. WWF-Türkiye, projelerini daha çok su kaynakları, orman ve deniz ve kıyı kategorileri altında gerçekleştirilmektedir.

Greenpeace (Yeşilbarış) Amacı Nedir

Greenpeace, küçük bir grubun kiralamış olduğu eski bir tekneyle nükleer denemeleri protesto etmek amacıyla Alaska’nın kuzeyinde yer alan  Amchitka’daki nükleer deneme sahasına gitmeleri ile 1971 yılında Kanada’nın Vancouver kentinde ortaya çıkmıştır. Greenpeace denizlerin korunması, nükleer enerjiye hayır gibi direk devlet politikalarını etkileyecek bir çok eyleme imza atmıştır.

Deniztemiz / Turmepa Derneği Amacı Nedir

Bildiğiniz üzere ülkemiz üç tarafı sularla çevrili bir yarım adadır. İşte Deniztemiz derneğine bu noktadan hareketle kurulmuş bir dernektir. DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın amacı  ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir dava haline getirmek, bu güzellikleri gelecek kuşaklara aktarmak. Gelecek nesillere  temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla başlatılmış takdire şayan bir sivil toplum hareketidir.

Not: Bizlerde bu ve buna benzeyen dernek ve vakıfların çalışmalarını destekleyip elimizden geldiğince onklara ve çalışma arkadaşlarına yardımcı olmalıyız. Unutmamak gerekir ki yazımın başında da ifade ettiğim üzere doğa bizim evimizdir. Evimizi koruyalım.

Çevreye zarar verenleri gördüğümüzde uyaralım. Ve mümkünse çevreyi koruyan vakıflara üye olup onlara destek verelim.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Burak dedi ki:

    Yaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisssssss$$$$$$

    1. Anonim dedi ki:

      ddddddddddooooooooooooorrrrrrrrrrrruuuuuuuuuuu

  2. elif dedi ki:

    ggggggggggüüüzzzzzzzzeeelllllll

  3. ********* dedi ki:

    bir şey diyeceğim sizin testleriniz vsr mı

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      yok

    2. Canan dedi ki:

      Var başka olan var mı

  4. Nina dedi ki:

    Guzel işime yaradı en azından

  5. Canan dedi ki:

    Var başka olan var mı

  6. Güüuüüüüüüüüzel dedi ki:

    Hey

  7. Buket dedi ki:

    Çok işime yaradı

  8. ç dedi ki:

    Güzel

  9. i dedi ki:

    l

  10. Kfkfkfkfkfkfkfkf dedi ki:

    Kfkfk