Değerler Eğitimi

Bir İnsanı Dış Görünüşüne Göre Değerlendirmek Doğru mu

Bir İnsanı Dış Görünüşüne Göre Değerlendirmek Doğru mu

Bir İnsanı Dış Görünüşüne Göre Değerlendirmek Doğru mu

İnsanların her ne kadar eleştirdiği bir konu olsa da günlük hayatımız da hemen hemen hepimizin yaptığı yanlış bir davranıştır. İlk intiba, giyim kuşam, saç sakal şekli, seçtiği kıyafetler vs. İnsanları bu ve buna benzer özellikleri ile hemen sınıflar ona notunu verir ve onu bir kalıba sokmaya çalışırız. Bizi yanıltacak olan bu durum gerçeği görmemizi de engel olabilir.

İnsanı insan yapan temel, evrensel değerler vardır. Mesela sevgi, hoşgörü, iyilik, yardımseverlik, merhamet… Bunların hepsi insanın gönlünden, kalbinden gelen güzelliklerdir. Dış görünüşünden hareketle kişilerin kalbini bilemeyiz. Sadece ön yargı oluşturur bizde.

Mesela bir gün küpeli ve dövmeli bir adam gördüm. Bu ne, dinsiz gibi yorumlarda bulundum. (Çok çok yanlış bir davranış). Aradan belli bir zaman sonra cuma namazına geçtiğimde bir de ne göreyim dinsiz gibi dediğim adamla aynı safta namaz kılıyoruz. Kendimden o kadar utandım ki anlatamam. Bu nedenle insanları dış görünüşüne göre hemen yargılamayın.

Mesela sapıklar, katiller, teröristler mahkemeye, hakim karşısına çıktıklarında takım elbise kravat giyim kuşam on numara çıkarlar. Karşı tarafta dış görünüşü ile olumlu izlenim bırakmaya çalışırlar. Fakat onun dış görünüşteki güzelliği onun katil olduğunu, sapık olduğunu ya da terörist olduğunu değiştirmez.

Bu nedenledir ki insanları asla dış görünüşü ile değerlendirmeyin Onunla iletişime geçin. Onu tanıyın. Ondan sonra gerçeği daha rahat görebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.