Değerler Eğitimi

Üçüncü Kişili Anlatım Örnekleri, Gözlemci Bakış Açısı

Üçüncü Kişili Anlatım Örnekleri, Gözlemci Bakış Açısı

Üçüncü Kişili Anlatım Örnekleri, Gözlemci Bakış Açısı

Gözlemci bakış açısı ya da müşahit bakış açısı olarak da geçer. Bu tür bakış açısında yazar olayın içerisinde değildir. Sadece uzaktan, ya da bir kamera varmışçasına oradan gördüklerini okuyucuya aktarır. Uzaktan, dışarıdan gözlem yaptığı için kahramanların iç dünyası ile alakalı yorumlar yapmadığı görülür. Üçüncü kişili bakış açısında cümlenin yargısı/yüklemi “o” ya da “onlar” şeklinde çekimlenir.

Sokağın ortasında öylece duruyordu. Yeşil paltosu soğuğa inat sıcak bir renkle ta uzaklardan belli oluyor. Adam yavaş yavaş yürümeye başlamıştı. Az ileride duran ağacın yanına geldi. Yavaşça yere çömelip tek bacağını uzatarak yere oturdu.

  • -yanına geldi: yanına gelen kim, “o” gördüğünüz gibi yargı 3. Tekil kişi. Yanı yazar olayın içerisinde yok.
  • -öylece duruyordu: öylece duran kim, “o” gördüğünüz gibi yargı 3. Tekil kişi. Burada da yazar olayın içerisinde değil. Sadece gözlemlediklerini anlatıyor.

Çocuklar zilin çalmasıyla koşarak dışarı çıktılar. Biraz önce sessiz olan bahçeyi, şimdi çocukların cıvıltısı kaplamıştı. İlerideki basketbol potasının yanında çocuklar çok takım kurmaya başlamıştı. Bazıları ise futbol sahasının yanında kimin kaleci olacağını tartışıyorlardı.

  • -dışarı çıktılar: dışarı çıkan kim, “onlar” gördüğünüz gibi yargı 3. Çoğul kişi. Yazar burada gözlemlediği bir olayı anlatıyor.
  • -olacağını tartışıyorlardı: tartışan kim, “onlar” gördüğünüz gibi yargı 3.çoğul kişi. Yazar burada gözlemlediği bir olayı anlatıyor. Yazar olayın içinde değil.

Kadın marketten içeri girdi. Önce raflara tek tek baktı. Ne zaman ki temizlik bölümüne geçti kadının hareketleri birden artmaya başladı. Her ürünü eline alıp bakıyor, dikkatlice inceliyordu. Fakat hiçbir malzeme almadan marketten dışarı çıktı. Daha sonra sokağın köşesinde onu bekleyen bir arabaya binerek oradan uzaklaştı.

  • -içeri girdi: içeri giren kim, “onlar” gördüğünüz gibi yargı üçüncü tekil kişi. Anlatıcı olayın içinde değil.
  • -oradan uzaklaştı: kim uzaklaştı, “o” gördüğünüz gibi yargı üçüncü tekil kişi. Anlatıcı olayı gözlemliyor. Anlatıcı olayın içerisinde yok.

Değerler Eğitimi

Birincil Kişili Anlatım Örneği, Birincil Kişi Anlatım Nedir

Üzümün Çöpü Var Armudun Sapı Kompozisyon Örneği

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. ةرتن dedi ki:

    قلان