Değerler Eğitimi

Seyit Onbaşı Hakkında, Seyit Onbaşı Kim

2.287

Seyit Onbaşı Hakkında, Seyit Onbaşı Kim

Seyit Onbaşı Hakkında, Seyit Onbaşı Kim;

Seyit Onbaşının asıl adı Seyit Ali Çabuk’tur. Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir’in Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde hayata gözlerini açtı.  Babasının ismi Abdurrahman, annesinin ismi ise Emine’dir.

1909 yılında Osmanlı Ordusu‘na katıldı daha sonra Balkan Savaşı’nda katıldı. Daha sonra I. Dünya Savaşı’nın başlaması ile Çanakkale Cephesi’nde topçu askeri olarak göreve yaptı. Çanakkale Savaşı sırasında 18 Mart 1915’de Müttefik donanması tüm gücüyle  Çanakkale Boğazı’nı geçmek için saldırıya geçti.

Saldırı anında Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası‘nda görev alıyordu. Saldırı da Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar, düşmanın bu saldırıyı püskürtmeye yetti. Düşman safından gerçekleştirilen atışlar sonucu tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci kırıldı.

Bu olaydan sonra  Seyit Ali 215 kilogram ağırlığında olan  top mermilerini sırtladı ve top kundağına(top mermisi konulan yer) yerleştirdi.

Seyit Ali (Koca Seyit), ilk iki atışında  Ocean’a zırhlısına  hafif hasarlar verdi, üçüncü top atışında ise İngiliz zırhlısı Ocean’a çok büyük zarar verdi.

Seyit Onbaşı kimdir

Seyit Ali (Koca Seyit) tarafından atılan mermi geminin yan yatmasına neden oldu. Beraberinde ise  Nusret mayın gemisinin daha önceden döşediği mayınlardan birine çarptı. Bu çarpmadan sonra da  Ocean zırhlısı kısa sürede alabora oldu ve battı, denizin dibini boyladı. Bu başarısından ötürü Seyit Ali’ye onbaşılık ünvanı verildi.

Çanakkale Savaşı bittikten bir gün sonra Seyit Onbaşı’dan anı olması için top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi.Fakat bu sefer  Seyit Ali bu sefer top mermisini kaldıramadı. Bu durumdan sonra Seyit Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. İmanı ile nasıl o gün kaldırdıysa o top mermisini, imanı yine ona kaldırırdı top mermisini . Bundan sonra hepimizin bildiği o fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi.

1918 yılında askerden terhis olup köyüne dönen Seyit Ali, geçimini sağlamak için ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı 1939 yılında verem  nedeniyle gözlerini hayata kapadı.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.