Değerler Eğitimi

Örtülü Anlam Örnekleri, Örtülü Anlam Nedir

Örtülü Anlam Örnekleri, Örtülü Anlam Nedir

Örtülü Anlam Örnekleri, Örtülü Anlam Nedir;

Cümlede açık açık verilmese de verilen ifadeden hareketle çıkarılabilecek diğer anlama Örtülü Anlam denir. Örtülü anlam cümleleri genellikle “de” bağlacı ile birlikte verilir.

Örtülü Anlam Örnekleri:

  • Dün yapılan veli toplantısına annem de katıldı. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı toplantıya annesinin katılması. Fakat diğer çıkarılacak yargı yani örtülü anlam ise; annem de dediği için demek ki başkaları da katıldı anlamını çıkarabiliriz. )
  • Ayşe yine ödevini yapmamış. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı Ayşe’nin ödevini yapmaması. Fakat diğer çıkarılacak yargı yani örtülü anlam ise; Ayşe’nin daha öncede ödevini yapmadığı (yine dediği için) )
  • Sınıfın en çalışkan öğrencisi Hüseyin’dir. (Bu cümlede çıkarılabilecek ilk yargı Hüseyin’in sınıfın en çalışkan olduğu. Fakat çıkarılabilecek diğer yargı yani örtülü anlam ise sınıfta Hüseyin’in dışında başka çalışkanların da olduğudur. Çünkü Hüseyin en çalışkanlarıymış.)
  • Sadece kızlar ödevlerini yapmışlar. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı ödevlerini sadece kızların yapmış olması. Fakat bu cümlede çıkarılacak diğer yargı yani örtülü anlam ise; erkeklerin ödev yapmamış olmasıdır. )
  • LPG’li araçlar artık kapalı otoparklara alınmayacak. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı, LPG’li araçların kapalı otoparka alınmayacak olmasıdır. Fakat bu cümleden çıkarılacak diğer yargı yani örtülü anlam ise; demek ki daha önceden LPG’li araçlar kapalı otoparklara alınıyordu.)
  • Bu ev daha da güzelmiş. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı bu evin güzel olduğu. Fakat bu cümlede çıkarılacak diğer yargı  yani örtülü anlam ise diğer evlerin bu evden kötü olduğudur.)
  • Sivasspor da yeni oyuncularını tanıttı. (Bu cümlede çıkarılacak ilk yargı Sivasspor’un oyuncularını tanıtmış olduğudur. Fakat bu cümleden çıkarılacak diğer yargı yani örtülü anlam ise demek ki başka takımlar da yeni oyuncularını tanıtmışlar.)
  • Akşama doğru soğuk daha da artmaya başladı. (Burada çıkarılacak ilk yargı akşama doğru soğuğun artmaya başlaması. Fakat bu cümleden çıkarılacak diğer yargı yani örtülü anlam ise demek ki akşamdan önce de hava zaten soğukmuş.)

Değerler Eğitimi

Hayıflanma ve Pişmanlık Cümlesi

Soyut ve Somut Anlamlı Sözcükler

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.