Değerler Eğitimi

Milli Mücadelenin Çocuk Kahramanları Kimlerdir

Milli Mücadelenin Çocuk Kahramanları Kimlerdir

Milli Mücadelenin Çocuk Kahramanları Kimlerdir;

Milli mücadele yllarında Türk halkı tüm varlığı ile bir varoluş, bir diriliş mücadelesi vermiş. Bu direnişte yediden yetmiş her bir fert görev almıştır. Kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla bir bütün olmuş, düşmanı yurt topraklarından Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde atmışlardır.

Milli mücadele döneminde çocuklarda önemli yer tutar. Okullarını eğitimlerini yarıda bırakan nice çocuklar, nice sınıflar kurtuluş savaşı yıllarında bil fiil düşmana karşı duymuş, şehadet şerbetini içmiş, gazi olmuşlar. Milli mücadele döneminde çocuk olup da direnen savaşan  çocuklar ise bunun gururunu bir ömür yaşamışlardır.

Bu yazımızda kısaca birkaç milli mücadelenin çocuk kahramanlarına değinelim.

Kurtuluş Savaşının Çocuk Kahramanları:

Bombacı Ahmet :  Bombacı Ahmet’in görevi, kalede bulunan askerlere erzak, mühimmat ve istihbarati haber taşımaktı. Bunun yanında  el yapımı bombalar ile birçok Ermeni sığınağına da zarar vermiştir. Yaklaşık olarak on yedi yaşlarında da vefat ettiği zannediliyor.

Fındıklıoğlu İbrahim;  “Fransızların yurt topraklarını işgali neticesinde  şehir genelinde yoğun çatışmalar başladığında mahalledeki çetelerin başına çavuş olarak tayin edilen  babasının emrinde o da  çatışmalara bir fiil katıldı. Fransız topçularının yoğun top bombardımanından seken  bir şarapnel parçasıyla başından yoğun bir biçimde yaralandı. Çatışmalar şiddetini daha da artırdığında  kadın ve çocuklar Dereli köyüne doğru çekilirken onu da yanlarında  götürürler. Fakat ne yazık ki kan kaybından yolda vefat etti. Bu sırada daha  19 yaşındaydı.

Çuhadar Ali; Ermeniler tarafından öldürülen 2 Türk’ün intikamını almak için hareket etmiştir. Sonrasında  Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaralamıştır. 17 yaşında ise şehit olmuştur.

Şekerci Ökkeş; Fransızların Maraş’ı işgalinde cepheye koşmuştur. Her ne kadar annesi ona  “Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum” dese  de o annesine şöyle cevap vermiştir: “Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne. Şehit olacaksam, vatan ve millet uğrunda şehit olacağım. Ben ölmeliyim ki düşman sizlere ilişmesin” dedi ve sonrasında şehit oldu.

Sait Yalçın “Mülazımzade Sait daha 18 yaşındayken Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti müteşebbis heyetine dahil olur. Çatışmalara katılır. Antep’ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmaması için çaba gösterir. Maraş kurtulduktan sonra da 250 kişilik milis kuvvetiyle Antep savunmasına katılır. Savaş kazanıldıktan sonra TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılır. 1987’de vefat etti.”

Etlioğlu Ahmet Duran “Genç ve atik olması dolayısıyla en tehlikeli görevlerde kendini en öne attı. Savaşın ilk günlerinde düşmanın attığı kurşun ile topuğundan vuruldu. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Savaş yıllarının ardından Ankara’ya çağrılarak madalyası bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından göğsüne takıldı. 1946’da vefat etti.”

Kısakürekzade Şahap “Fransız işgal komutanının emriyle Türk bayrağının kaleden indirilmesi üzerine babasının kaleme aldığı beyannameyi başta Ulu Cami olmak üzere şehrin büyük camilerine götürür. Böylece daha 15 yaşındayken Bayrak Olayı’nın kahramanları arasında yer alır. 25 Ağustos 1985’de vefat etti.”

Etiketler:

Yorumlar
  1. mehmet dedi ki:

    iyi

    1. Sus dedi ki:

      Evet

    2. jsdhıfg dedi ki:

      bombacı ahmet yerine empati kurdum o gururu hissettim

  2. Ne yap dedi ki:

    Güzel

      1. Anonim dedi ki:

        Nasıl azı

  3. Cgdd dedi ki:

    Drgadhf2

  4. Lisa dedi ki:

    Ödevim değil okumadım ama güzel görünüyor.

  5. Anonim dedi ki:

    baya güzel ellerinize sağlık

  6. PÖRTLEK KAFA dedi ki:

    VERRRY GOOOODD