Değerler Eğitimi

Kişileştirme Örnekleri, Kişileştirme Nedir (Teşhis Nedir)

Kişileştirme Örnekleri, Kişileştirme Nedir (Teşhis Nedir)

Kişileştirme Örnekleri, Kişileştirme Nedir (Teşhis Nedir)

Kişileştirme (Teşhis); İnsan dışındaki varlıklara insana ait özelliklerin verildiği söz sanatıdır. Buradaki amaç aslında insan dışındaki diğer varlıkları insanlaştırma çabasıdır.

Şimdi isterseniz bu söz sanatı ile alakalı bol örnek verelim ve açıklamalarını karşılarına yapalım.

  • Gökyüzü sesini her duyusunda ağlıyordu.(Ağlamak eylemi insana ait bir özelliktir. Gökyüzü ağlayamaz. Onun için burada kişileştirme yapılmıştır diyebiliriz.)
  • Ne söyler şu dağa, çoban çeşmesi. (Burada söylemek, konuşmak insana ait bir özellik ken cansız bir varlık olan çoban çeşmesin söyletilmiş. Onun içindir ki bura da kişileştirme vardır diyebiliriz.)
  • Bugün ormana kimse gelmediği için ağaçların canı tüm gün sıkılmıştı. ( Can sıkıntısı, canı sıkılmak insana ait bir özelliktir. Fakat bu cümlede ağaçların canı sıkılıyor diyerek kişileştirme yapılmıştır.)
  • Çevre yanın lâle sümbül bürümüş
    Gelin olup süslendin mi yaylalar (Süslenmek, gelin olmak insana ait, insanın yapabileceği şeylerdir. Fakat bu dizelerde yaylalar süslenip gelin oluyor diye anlatılmış Onun için kişileştirme yapılmıştır diyebiliriz.)
  • Canı sıkılan çiçekler hep bir ağızdan şarkı söylüyordu. ( Şarkı söylemek insana has bir durumken burada çiçeklerin şarkı söylediğinden bahsedilmiş. Kişileştirme yapılmış.)
  • Baharın gelişi ile tüm kelebekler dans ediyordu. (Dans etmek insana ait bir eylemken burada kelebeklerin dans ettiği ifade edilerek kişileştirme sanatına başvurulmuş.)
  • Gece olunca güneş uyumuştu. (Uyumak eylemi canlılara ait bir özellikken bu cümlede cansız bir varlığa verilmiş. Kişileştirme yapılmıştır.)
  • Tepemizde bulutlar bağıra çağıra tartışıyorlar. (Tartışmak, bağırmak insana ait bir özelliktir. Fakat bu cümlede  bulutların bağırıp, tartıştığını söyleyerek kişileştirme yapılış.)
  • Bizim araba artık emekliye ayrılabilir. (İnsanlar emekliye ayrılır. Burada arabanın emekliye ayrılma zamanı geldi diyerek kişileştirme yapılmıştır.)
  • Kitaplar bana mutluluğu fısıldadı. (Mutluluğu fısıldamak insana ait bir özelliktir. Kitaplar gerçekte mutluluğu fısıldayamaz. Bu nedenle burada kişileştirme yapılmıştır.
  • Bülbülün nazını gül çeker. (Nazlanmak, naz çekmek insana ait bir özellikken bura da bülbül ve gülden bahsetmiş. Kişileştirme sanatına başvurulmuş.

Not: Konuşmak insana has bir özellik olduğundan dolayı konuşturma (intak) sanatının olduğu yerde kişileştirme(Teşhis) de mutlaka vardır.

 

Etiketler:

Yorumlar
  1. Hasan erde koç dedi ki:

    Çok güzel

    1. Melek mengütay dedi ki:

      Evet

      1. Anonim dedi ki:

        Bencede

  2. Nurcan Saltı dedi ki:

    Hocamız kızıyo

    1. Ömer ata bey dedi ki:

      Evet

  3. Anonim dedi ki:

    L

  4. .............. dedi ki:

    Hahaha

  5. Anonim dedi ki:

    güzelmi4

  6. aaaaa dedi ki:

    güzelmi4