Değerler Eğitimi

İyimserlik ve Kötümserlik Hakkında Kompozisyon

İyimserlik ve Kötümserlik Hakkında Kompozisyon

İyimserlik ve Kötümserlik Hakkında Kompozisyon

Her insan kendi başına bir bireydir. Her insanın olaylara karşı yaklaşı mı da doğal olarak birbirinden farklıdır. Çevresel etkiler, sosyal çevre yaşantı bu noktada insanın üzerinde etkili olacağı gibi doğuştan gelen karakter özellikleri de kişiyi iyimser yata kötümser yapabilir. Bu noktada isterseniz iyimser ve kötümserlik kavramı hakkında bilgi verelim.

İyimserlik; olaylar ya da olacaklar karşısında kişinin olumlu yani pozitif düşünmesidir. Olay her ne kadar olumsuz bir yöne doğru gitse de iyimser insanlar daima güzel düşünmeye başlarlar. Yaşanılan olumsuzlukları farklı yönlerden irdeleyerek aslında bizim için iyi olanın bu olduğu kanısına varırlar. Polyannacılık olarak da adlandırılan iyimserlik, insanı mutlu olmaya yönlendirir. Mesela en sevdiği kalemi kırılan bir iyimser öğrenci bu duruma üzülmüyor ve şöyle diyor; çok şükür kalemim kırıldı ya kalem kırılmayıp da elim kırılsaydı… Gördüğünüz gibi yaşadığı olumsuz olayları bile olumluya çevirebiliyor. Karamsarlık ise; olayları ya da olacaklar karşısında hemen olumsuzluğa kapılma, başaramayacağını, yapamayacağını, olmayacağını zannetme durumudur. Karamsar insanlar daima olayla karşı negatiftir. Hani halk arasında derler ya belayı çağırıyor, adam bela paratoneri gibi tüm belaları üzerine çekiyor diye işte kötümser insanlar tam da böyle insanlardır.  Kötümser insanlar hemen pes eder. Çaresizlik içerisine girerler.  Güzel bir söz vardır belki bilirsiniz; iyimser insanlar her felakette bir fırsat, kötümser insanlar her fırsatta bir felaket görür. İyimserlik ve kötümserlik kavramları arasındaki ilişkiyi özetleyen bir sözdür.

Hayatta her zaman iyimser olun. Derler ya iyi düşün iyi olsun. Sizde öyle yapın iyi düşünün, olumsuz bir enerji yaymayın. En önemlisi hemen karamsar olmaktansa üstüne gidin, çaba gösterin, sorunu çözmeye çalışın.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Hiranur& dedi ki:

    Çok yararlıydı emeğinize sağlık