Değerler Eğitimi

Dil Yanlışı Ne Demek, Dil Yanlışı Örneği

Dil Yanlışı Ne Demek, Dil Yanlışı Örneği

Dil Yanlışı Ne Demek, Dil Yanlışı Örneği;

Dil insanlar arasında iletişimi sağlayan, bilginin ve deneyimlerin kuşaklara aktarımında rol oynayan bir vasıtadır. Her milletin kendine ait bir dili vardır. Insan ait olduğu toplumun dilini kullanırken gerek soyleyisten kaynaklı gerekse dil bilgisinden kaynaklı bazı hatalar yapar. Telaffuzda yapılan bu hatalara dil yanlışları denir. Mesela kişi herkes demesi gerekirken herkez şeklinde bir söyleyişte bulunursa burada dil yanlışlığı yapmış olur. Ya da beğenmek yerine beyenmek şeklinde sözcüğü yanlış telaffuz ederse yine aynı şekilde dil yanlışlığı yapmış olur.

Telaffuzun yanlış yapılmasının yanında noktalama işaretlerinin yanlış kullanılması da dil yanlışlıklarla girer. Buna örnek verecek olursak; yaşlı, kadın geldi dedi cümlesi yaşlı kadın geldi dedi cümlesi arasında anlam farkı vardır. Burada noktalama işaretinden kaynaklı yapılan anlatım bozukluğunda dil yanlışlığına girer. Ayrıca dahi anlamına gelen de, da eklerininse yanlış yazılması dil yanlışlığına girer.

Dilimiz şairinde ifade ettiğin gibi ana sütü gibi temiz ve saf olmalı. Kelimeleri kullanırken, seslendirirken ses özelliklerine uygun şekilde telaffuz etmek hem bizleri dil yanlışlığından kurtaracak hem de karsımızdaki kişi ya da kişilerin bizi daha iyi anlamasına olanak sağlayacaktır. Dil yanlışlarının olmadığı bir hayat sürelim.
Sürç-u Lisan ettikse af ola.

Değerler Egitimi

Adalet İle İlgili Kompozisyon Örneği

Dilimiz Kimliğimizdir Kompozisyon Örneği

İyimserlik ve Kötümserlik Hakkında Kompozisyon

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Iukvru