Değerler Eğitimi

Dil Canlı Bir Varlıktır Ne Demek, Kompozisyon Örneği

Dil Canlı Bir Varlıktır Ne Demek

Dil Canlı Bir Varlıktır Ne Demek;

Öncelikle dil nedir bu tanımlayalım. Dil insanlar arasında iletişimi sağlayan bir vasıtadır. Dilin oluşumu zaman alır. Her dilin özünde içinde bulunduğu toplumdaki bireylerin rahat bir şekilde anlaşması, günlük ihtiyaçlarını karşılabilmesi ve elde edilen bilgilerin bir sonraki kuşaklara aktarılması hedeflenir.

Dilin oluşum sürecine ve yayılma sürecine baktığımız zaman dili canlı bir varlık olarak tanımlamak yanlış olmaz. Evet dil canlı bir varlıktır. Nasıl bir insan doğar, büyür ve ölürse diller de aynı şekilde doğar büyür ve zamanla tarih sahnesinden silinir.

Dil sürekli bir yenilenme, sürekli bir etkilenme ve değişim içerisindedir. Bu değişim dili canlı tutan unsurdur. Nasıl bir çocuğun büyümesi gelişmesi için gerekli destek veriliyorsa, dilin gelişmesi içinde caba harcanması gerekir.

Dili canlı bir varlı olarak ifade ederken dilin sürekli değişimde olduğu göz önüne alınarak söylenmiştik. Bu değişim bazen olumlu olur bazende dil için bir tehdit oluşrurabilir.

Dilin Canlı Kalmasını ve Değişmesini Sağlayan Faktörler:

  • Savaşlar,
  • İşgaller
  • Emperyalizm,
  • Teknoloji,
  • Bilimsel Faaliyetler,
  • Kültürel yakınlıklar,

Dilimizi gelecek nesillere aktarırken dili canlı tutmak gerekir. Dilin kurallarını iyi bilmeli, emperyalizmin en önemli silahlarından birisi olan dili değiştirme tehdidine karşı dirençli olunmalı ve kültürel değerlerimizi daima korumalıyız. Ayrıca bilimsel çalışmaları ve teknolojik gelişmelerin merkezinde olunarak, yeni kavramlara isimlerini kendi dilimizde vermeliyiz. Bunun dışında bizim dışımızda gelişen bilimsel ve teknolojik bazı eşya ve kavramlara çabuk bir şekilde karşılık bulunulmalı.

Yazımıza son verirken tekrar vurgulamakta fayda var. Dil canlı bir varlıktır. Onun gelişimine, kendini devam etmesine yardımcı olalım. Onu başka dillerin boyunduruğuna sokmayalım.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.