Değerler Eğitimi

Ağaç ve İnsanlar Arasında Duygusal Bir Bağ Var mı?

Ağaç ve İnsanlar Arasında Duygusal Bir Bağ Var mı?

Ağaç ve İnsanlar Arasında Duygusal Bir Bağ Var mı?

Hiç kuşkusuz ki evrenin yaratılışında mükemmel bir  el vardır. Bu el Allah’ın kudretini gösterir. Evrene şöyle bir baktığımızda dahiyane bir uyumun olduğunu görmekteyiz. Bu kusursuz uyum içerisinde yaşayan canlılar evrenin döngüsünü oluştururlar. Fakat öyle bir canlı vardır ki o bu dengeye, bu uyuma zarar verir. Bu canlı insandır. Doğadaki bir çok türün yok oluşu, ekosistemdeki sorunlar, küresel ısınma ve buna bağlı bir çok etken insanın doğaya müdahalesi sonucunda olmaktadır.

İnsanoğlu doğa ile iç içe bir hayat yaşamaktadır. Gerek beslenme, gerek barınma gerekse de diğer tüm ihtiyaçlarını doğadan karşılamaktadır. ,İşte bu noktada insanın ağaçlarla olan münasebeti ayrı bir yer tutar. Çünkü ağaçla insan hayatının hemen hemen her yerinde hayatı kolaylaştırıcı bir rol oynamaktadır. Ağaçların insanlara faydalarına isterseniz  maddeler halinde bakalım.

Ağaçların İnsanlara Faydaları:

  • Ağaçlar oksijen kaynaklarıdır ve havayı temizlerler.
  • Sıcak yaz günlerinde gölgelerinde serinlemek için birebirdirler.
  • Meyvelerini yiyerek farklı vitaminleri alır ve hastalıklardan korunuruz.
  • Evlerimizi, okullarımızı, mobilyalarımızı ağaçlar sayesinde yaparız.
  • Bilginin aktarılmasında çok önemli bir rol oynayan kağıdı ağaçlar sayesinde yaparız.
  • Ağaçlar bir çok hayvana ev sahipliği yaparak ekolojik dengeyi korumada rol oynarlar.
  • Isınma, yemeklerimizi pişirme malzemesi olarak kullanırız.
  • Vahşi hayvanlardan korunmak için yaktığımız ateşin ana malzemesini oluşturur.

Yukarıda da gördüğünüz gibi ağaçların insan yaşamında vazgeçilmez bir yeri vardır. İnsan ağacı bu kadar kullanırken, ağaç sayesinde medeniyetler kurarken, ağaç sayesinde barınıp, ağaç sayesinde ısınırken nasıl ağaçla duygusal bir bağ kurmasın. Ağaçlar insanların en önemli dostudur. Nasıl bir dost, dostunu mutlu etmek onun hayatını kolaylaştırma için varsa ağaçlarda bizim hayatımızı kolaylaştırmak ve insan yaşamının varalması için vardır. Bir ağaç kesildiğinde nasıl üzülüyorsak, orman yangınlarında nasıl bizimde yüreğimiz yanıyorsa, işte bu ağaçlarla olan duygusal bağımızın en kuvvetli göstergesidir.

Ormanlarımızı, ağaçlarımızı koruyalım. Bilinçli olalım. Kesilen ve yanan her bir ağaç için vakit kaybetmeden yenisi dikerek telafisini yapalım. Unutmayın ki ağaç yoksa hayatta yoktur. Hayat yoksa insanda yoktur.

Bazı İnsanları Tarif Ederken Hangi Ağaçları Kullanırız:

Çınar: Özellikle aile büyüklerini anlatırken, bizim yaşlı çınar gibi ifadeleri kullanırız. Yaşlı çınar ifadesi zamana karşı direnen, zorlukları atlatan, belli bir ömrü yaşayan insanlar için kullanılır.

Servi: Servi ağacı bildiğiniz gibi uzun olur. İşte uzun boylu insanlar içinde servi boylum gibi ifade kullanılır.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.