Değerler Eğitimi

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer Kompozisyon Örneği

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer Kompozisyon Örneği

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer Kompozisyon Örneği;

El İçin Kuyu Kazan Evvela Kendi Düşer Anlamı

Başkasını tuzağa düşürmeye çalışan kimse, bu tuzağa ondan önce kendisi düşer.

Kötülük yapmanın kişinin karşısındakinden çok kendine zarar vereceğini anlatan bir atasözüdür. Bildiğiniz üzere atasözleri toplumların derin bilgi ve deneyimlerinden hareketle söylenmiş yol gösterici özlü sözlerdir. Alınması gereken birtakım dersler vardır. Günlük hayatımızda çoğu zaman kötülüklere , kötü muameleye maruz kalabilir ya da daha kötüsü farkında olarak ya da olmayarak bizler başkasına kötülükte bulunabiliriz. Peki yaptığımız ya da maruz kaldığımız kötülüğünün kime ne gibi zararları vardır.

İnsan bir davranışta bulunurken karşındaki kim olursa olsun esasında bir ayna gibi tepki alır. Mesela bir insanı kandırırsanız aslında kendinizi kandırmış olursunuz. Ya da bir insan için yapacağınız bir kötülük öncelikle sizin saygınlığımızı zedeler. Daha da önemlisi kendinize olan saygınızı yitirir, kalbinizdeki güzellikler yok olur, kalbiniz kararır. Siz birisini kandırdığınızı, ona tuzak kurduğunuzu zannedersiniz. Belki üç beş lirası elinden gider belki bir kaç malı. Ya sizin en kıymetli olan saygınız, şerefiniz yok olur. Ayrıca dinimizde insanların kötülüklerini istemeyi hoş olmayan günah kabul edilen durumlardan kabul eder.

Bazen de Allah insanı şaşırtır. Bir kötülüğü planlarsınız bir yerde işler sizin planladığımız gibi gitmez bir aksilik çıkar planınızda ve kendi kendinize zarar verirsiniz. Nasıl mi, mesela; arkadaşlarının arasını bozmak için iki tarafa da birbirlerini kötüleyen yalanlar söylüyor. Niyeti bu iki insanın kavga edip küsmedi ve ikisinin de kendine yaklaşması. Fakat işler planladığı gibi gitmiyor. Bu iki kişi hemen kavga yeri konuşmayı tercih ediyor. Konuşmaların iki tarafta aslında ortada bir sorun olmadığını maalesef arkadaşları zannettikleri kişinin aralarını bozmak için iftiralar attığını anlıyorlar. Ve o kişiyle iletişimlerini kesiyorlar. Gördüğünüz gibi kötülüğü planlayanlar illa ki kendi kötülüğüne boğuluyorlar.

Hayatta her zaman insanlar için güzel şeyler isteyelim. Kötü söz, dedikodu gibi insan ilişkilerini zedeleyecek söz ve davranışlardan kaçınalım. Hele ki başkalarının kötülüğünü isteyecek ne düşünceye ne de eyleme başvuralım. Unutmayalım ki yapacağımız her kötülüğün elinde sonunda bize bir dönüşü olacaktır. Kimsenin yaptığı yanına kar kalmaz.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    M