Değerler Eğitimi

Adalet İle İlgili Konuşma Metni Örneği

Adalet İle İlgili Konuşma Metni Örneği

Adalet İle İlgili Konuşma Metni Örneği;

Değerli Arkadaşlarım, kıymetli misafirler (Konuşmaya hitap ile başlamak gerekir. Eğer ki bir protokol varsa ona uyulur.)(Mesela kaymakamım, ilce milli eğitim müdürüm, okul müdürüm sevgili öğretmenler gibi hiyerarşik bir sıralama)

Bugün sizlere adaletten bahsedeceğim. Biliyorum şu an hepinizin aklında bir adalet tanımı ve adalet kavramının çağrıştırdıkları vardır. İsterseniz ünlü filozof Platon ne demiş ona bakalım; Adalet; her kişiye onun olanı, ona ait olanı vermektir.Platonun tanımından da yola çıkacak olursak kıymetli arkadaşlar ve misafirler kişiyi yani insanı ön plana çıkarmak vardır. Gerçekten de modern hukuk kurallarına evrensel hukuk kurallarına baktığımız da hepsi de insanı merkeze alır. İnancı ne olursa olsun, ırkı ne olursa olsun , ilkesi ne olursa olsun tüm insanlar eşittir.

Zaten adalette sapma olduğu zaman da en büyük cezayı yine insan çekmektedir.
Peki burada sizlere şu soruyu sorayım. Adalet olmazsa ne olur?

Eminim hepinizin bu konuda söyleyeceği çok şey vardır. (Gerek görüyorsanız söz hakkı verip fikirlerini dinleye bilir değerli fikirleri için teşekkür edip konuşmamıza devam edebilirsiniz.) Ama ben isterseniz kısaca maddeler halinde söyleyeyim;

• İnsanların insanlara olan güveni yıkılır.
• Saygı ve sevgi ortamı kalmaz.
• Güçlüler her zaman güçsüzleri ezer.
• Fikirler yerine kaba kuvvet konuşur.
• İnsanlar özgür olamaz.
• Herkes kendi adaletini artacağından kaos ortamı oluşur.
• Zenginler daha da zenginleşir fakirler daha da fakirleşir.
• Temel haklarımız olan eğitim yaşama ulaşım iletişim gibi haklarımız sekteye uğrar ya da elimizden alınır.
Bu ve buna benzer maddeleri daha da çoğaltmak mümkün.

Sevgili arkadaşlar, kıymetli misafirler;

Adaletin terazisini her zaman dengede tutalım. Adaletin olmadığı yerde yukarıda ifade ettiğim olumsuzlukların olacağı bilincinde olup ona göre davranalım. Kimseyi inancına, rengine, ırkına göre değerlendirmeyelim. İnsanların ve hayvanların haklarını daima gözetelim. Bazen doğruyu adaleti konuşmak bize olumsuz sonuçlar doğuracak olsa bile doğrudan adaletten şaşmayalım. Unutmayalım ki halsizlik karşısında susan dilsiz şeytandır.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. (Nezaket kuralları ile başlayıp nezaket kuralları ile bitirmek doğru olur. Ayrıca konuşmanın sonunda tekrardan misafirlere dinleyicilere ekleyeceklerinin olup olmadığını sorarak onlara da söz hakkı verebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.