Değerler Eğitimi

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Kompozisyon Örneği

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Kompozisyon Örneği

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Kompozisyon Örneği

Çalışmayı ve çalışmanın önemini ön plana çıkaran bir atasözüdür. Çalışmak insanın geçimini sağlaması başka insanlara faydalı olması için yapılan uğraştır. Çalışan insan üretir, evinin geçimini daha rahat sağlar, Allah’ın insanlara sunduğu nimetlerden daha çok faydalanır. Fakat çalışmayan insan başkalarına muhtaç yaşar. Geçimini sağlayamaz.

Örneğin temmuzun, ağustosun o sıcağında tarlada ekin biçen, onu buğday haline getiren insan ürününü satıp geçimini sağlar. Kışın ise rahat eder. Ekmeği, yiyeceği eksik olmaz. Fakat yazın her bulduğu ağacın gölgesinde tembel tembel yatan insan kış geldiğinde yiyecek bir lokma ekmeğe muhtaç olur. Bu atasözünü şöyle yorumlamak da doğru olur. Gençliğin kıymetini bilip, çalışan yatırım yapan insan yaşlandığında çalışmaya gücü yetmediğinde birikimleri sayesinde huzurlu bir yaşam sürer. Fakat gençliğinde aylak aylak, boş boş gezen birisi günü kurtararak karnını doyurabilir. Fakat yaşlandığında, hiçbir şeyi olmadığından perişan bir hayat sürer.

Bizler de her zaman çalışmayı bir alışkanlık haline getirelim. Her zaman ilerisini düşünerek, geleceği hesap ederek yaşayalım. Zamanında çalışıp birikim yaparsak ileri de rahat etmiş oluruz.

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı:

  • Yazın o sıcağında durmadan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez.
  • Gençlikte çalışıp kazanan, har vurup harman savurmayan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında rahat eder; sıkıntı çekmeden hayat sürer.

Değerler Eğitimi

Lafla Peynir Gemisi Yürümez Kompozisyon Örneği

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.