Değerler Eğitimi

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları;

Sınav kaygısı nedir:

Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav esnasında  etkili bir şekilde kullanılmasına mani olan ve başarının azalmasına sebep olan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtilerini iki ana grupta incelemek mümkündür. Duygusal, fiziksel belirtiler.

Duygusal belirtiler; Panik yapmak,   sinirlenmek, ağlamak, engellenmişlik hissi yaşamak, şaşkınlık duymak, unutkan olmak, olumsuz düşünceler içinde bulunmak ve depresyon şeklinde daha da örnekleri artırarak sıralayabiliriz. sıralanabilir

Fiziksel belirtiler; Kalp atışlarının normalden daha da  hızlanması, mide bulantısı yaşama, titremeye başlamak, vücutta kasılma, şiddetli baş ağrısı veya aşırı şekilde terleme, yüzde kızarmalar şeklinde ortaya çıkabilir.

Sınav Kaygısı Neden Oluşur

Gerçekten uzak, gerçekle bağdaşmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kişideki kaygının oluşmasında en önemli etkendir. Bunaltıya, sıkıntıya  eğilimli kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırslı) olanlarda daha çok  görülür. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli bir etkendir.

Sınav Kaygısı İle Başa Çıkma Yolları

Sınav kaygısı ile başa çıkmadan önce iki adımı takip etmek gerekir. İlk adım kaygının nedenini belirlemektir. Kaygının nedeni belirlendikten sonra başa çıkma yöntemlerini düşünebiliriz.

Sınav Kaygısının Nedenlerini Belirleyin 

Sınav kaygısının esas sebebi, sınava yeterince hazırlanmamış olmaktır. Bu durumda sınava çalışmamızı sağlayacak ve kişideki kaygıyı azaltacak farklı çalışma stratejileri geliştirmemiz gerekli !!!

Başarısızlık korkusu: Başarısızlık korkusu, çok çeşitli kaynaklara bağlı olarak kaygıya neden olabilir. Örneğin; kötü bir sonuç aldığınızda utanılacak duruma düşeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz, sınavı tüm hayatınızın merkezine almış olabilirsiniz.

Çaresizlik hissi: Aldığınız,  kötü notu, sınava yetersiz hazırlanmaya bağlamaktansa, daha çok sınavın zorluğuna veya kendi kontrolümüz dışındaki diğer çevresel faktörlere bağladığımızda, sınavlarla ilgili çaresizlik hisleri daha da yerleşir. Sonuç olarak, çalışma süremizden ve kalitesinden kaynaklanan başarısızlığın sebeplerini dışarıda aradığımızdan ve “Ne yaparsam yapayım işe yaramayacak.” şeklinde düşündüğümüzden daha da az çalışmaya başlarız ve kaygılarımız artar.

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları:

  • Sınava sınav gecesi yani son anda hazırlanmayın !
  • Sınavdan önce iyi bir uyku çekin ve güzelce  dinlenin.
  • İyi, doğru ve dengeli  beslenin.
  • Sınavdan önce mümkün olduğunca  ilaç kullanmaktan kaçının. Düşünce ve inançlarınızı sorgulayın. (‘’Sınavda mükemmel olmalıyım.’’ dan ziyade ‘’Kendimi ve kendimin yapabileceklerimi çok iyi biliyorum. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.’’) Gevşeme ve nefes alma egzersizlerini öğrenin, uygular.
  • Kaygının olması gereken normal ve hatta gerekli olan bir duygu olduğunu kabul edin. Fakat bu duyguyu kontrol altına alın, bu duygunun  sizi ele geçirmesine asla izin vermeyin.
  • Doğru olmayan, kurguladığınız düşüncelerle kendinize asla  işkence etmeyin.
  • Ders çalışmaktan ziyade verimli ders çalışma yöntemleri ve test çözme teknikleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olun.
  • Gerektiğinde  uzmanından (rehber öğretmen, ders öğretmeni, psikolog) yardım almaktan çekinmeyin.

Değerler Eğitimi

Çalışmak İlgili Hikaye Örneği, Çalışmak Hikayesi

Stresle başa çıkmanın yolları

Velilere Karne Tavsiyeleri, Karne Geldiğinde Ne Yapmalı

Panel Nedir, Panelin Özellikleri Nelerdir

Başarı İçin Uygun Ev Ortamı

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Aferin