Değerler Eğitimi

Okul Öncesi Çocuklara Nasıl Davranmalı

Okul Öncesi Çocuklara Nasıl Davranmalı

Okul Öncesi Çocuklara Nasıl Davranmalı;

Okul öncesi diye tabir ettiğimiz dönem, çocukların bütün gelişim alanları açısından çok kritik bir evreyi oluşturmaktadır. Çocukların bu dönemde (okul öncesi dönem) kazandıkları davranışlar çocukların yaşamlarının geri kalanında çok çok etkileyici olmaktadır. Bundan dolayı anne babaların çocuklara okul öncesi dönemde yaklaşımları, iletişimleri çok önem taşımaktadır. Okul öncesi dönemde çocukların gelişimlerine olumlu yönde katkıda bulunmak için ne/neler yapmalıyız, bunlara kısaca değinelim.

Öncelikle Çocuklarınızı Dinleyin!

Başka bir işle uğraşıyorsanız, müsait değilseniz,  başınız ağrıyorsa ya da aklınız başka bir melese ile uğraşıyorsa bunu çocuğunuza güzelce  ifade edin, asla ve asla onu dinliyormuş gibi yapmayın.

Çocuğunuza, ‘’ şu an biraz işim var, müsait değilim fakat biraz sonra seni dinleyeceğim!” deyin. Dinlediğinizi göstermek için de mutlaka çocuğunuzla göz teması kurun, baş sallayın, ona soru sorun ve konu hakkında fikrinizi belirtin.

İlgi ve Sevgi Göstermekten Kaçınmayın!

Bu madde hem çocuğunuza hem de diğer insanlarla bağ kurmada  çok çok önemlidir. Dwight L. Moody’un da dediği gibi sevgi her şeyi kolaylaştırır. Sevginizi çocuğunuza söylemekten ve bu sevgiyi çocuğunuza  göstermekten asla kaçınmayın. Yapılan önemli araştırmalara göre, her gün sevgi gören çocuklar diğerlerine göre daha az stres hormonu salgılıyor ve sevgi gören çocuklar huzursuz olduklarında, stres reaksiyonların üstesinden rahat geliyor.

Sorunları Kendi Kendine Çözmesine Teşvik Edin!

Hepimizin ortak isteği çocuklarımızın yaşamda zorlukların üstesinden rahat gelebilmesi. Onlara verdiğimiz eğitimin, sevginin temelinde de bu düşünce var, Sizlerde çocuğunuzun bağımsız bir birey olabilmesi için, kendini eğlendirmesine, sinirlendiğinde kendini sakinleştirebilmesine, yaşadığı üzüntüyle baş etmesine, sıkıntısını kendi olanakları ile gidermesine izin verin. Fakat birçok şeyi siz onun için  yaparsanız bu duygularla baş etmeyi öğrenemez ve ömür boyu başka insanlarla bağımlı kalır. Çocuğunuzu sorumluluğunu alması konusunda her zaman teşviik edin.

Çocuklarınıza Sorumluluk Verin!

Çocuklarınıza onların yaşlarına uygun görevler verin onların bazı sorumlulukları olsun. Mesela, 6 yaşındaki bir çocuk oyuncaklarını toplayabilmeli, sofranın toplanmasına yardım edebilmelidir. Diş fırçalamak, el yıkamak, gibi basit sorumlulukları olmalı.

Pozitif Disiplini Kullanın!

Daha önceki bir yazımda da  (Disiplin Nedir, Çocuk eğitimde disiplin)  belirttiğim gibi disiplin çocuğun yaşamında olumlu bir değişime sebep olmuyorsa çocuğa yapılan zulümden başka bir şey değildir. Bu nedenledir ki davranışlarını değiştirmek için ceza sisteminden çok, ödül sistemini kullanın. Cezalandırılmış çocuklar, cesareti kırılmış, kendilerine güvenmeyen, öz saygıları zede gören çocuklardır. Ceza verilmesi gereken durumlar da olabilir ama bunu, çocuğunuzun gururunu kırmadan yapın, çocuğunuzu asla başkalarının yanında eleştirmemeye özen gösterin, doğru güzel yaptığı davranışları gördüğünüzü beğendiğinizi ona anlatın.

Ahlaki Kuralları Öğretin!

Bir çocuğun eğitiminde en önemli basamaklardan birisi hiç kuşkusuz ahlaktır. Bazı şeyler zamanla da kazanılır fakat ataların da dediği gibi ağaç yaşken eğilir. Ahlakta öyle belli yaşlarda kazandırılmalıdır. Dürüstlük, saygı, nezaket gibi kavramları aile ortamında kullanarak, ona rol model olarak örnekler vererek, hikayeler anlatarak çocuğunuza  öğretin. Bu kavramları, tutarlılık ve devamlılıkla pekiştirin. Örneğin, yalan söylemenin yanlış olduğunu öğretmek istiyorsanız, onların yanında yalan söylemeyin. Unutmayın! Ahlaklı insan olmanın tohumları, önce aile ortamında atılır. Onun yanında yalan söylemek zorunda kaldı iseniz bu durumun ne anlama geldiğini ona açıklayın.

Çocuğunuza Güven Verin

Çocuğunuz her koşulda size güvenebileceğini bilmesi gerekir. Vermiş olduğunuz sözlerin arkasında durun ve sözlerinizi tutun, tutamayacağınız sözleri asla  vermeyin. Onu koşulsuz sevdiğinizi anlatırsanız, çaresiz kaldığında, hata yaptığında, kendisini yalnız hissettiğinde güveneceği kişinin anne-babası olduğunu bilir. Sizin de ona güvendiğinizi gösterin. ona değer verin. Tatsız durumları da size anlatmaktan kaçınmamasını sağlayın, hoşgörü gösterin, espri yapın. Hoşgörüyü ve espriyi ilişkilerinizde kullanın. Yaşamını Paylaşın Ve Birlikte Olduğunuz Zamanı Kaliteli Hale Getirin!
Çocuklarınızla zaman geçirin, onlarla oynayın, konuşun, spor yapın, yemek yiyin. Unutmayın! Çocuklar sizinle zaman harcarken, sizi örnek alarak, yeni ve doğru davranışlar öğreneceklerdir.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Emrullah dedi ki:

    Güzel calisma