Değerler Eğitimi

Maymun Gözünü Açtı Deyiminin Hikayesi

Maymun Gözünü Açtı Deyiminin Hikayesi

Maymun Gözünü Açtı Deyiminin Hikayesi;

Maymun Gözünü Açtı Deyiminin Anlamı:

Kişinin yaşanan bir olaydan ders alındığını belirtmek için, “artık aklım başıma geldi, bir daha aldanmam” anlamında söylenir.

Çok çok eski zamanlarda günlerden bir gün  dükkan sahibi bir esnaf varmış. Bu esnafın yanından hiçbir zaman ayırmadığı bir de maymunu varmış. Bu maymun oldukça zeki bir hayvanmış ve her zaman sahibine yardım edermiş.Hatta öyle ki namaz vakti gelince adam camiye gider dükkanı ise bu maymuna gönül rahatlığı ile bırakırmış.

Günlerden bir gün her zaman olduğu gibi yine maymunu dükkana bırakıp kendisi namaza gitmiş. O esnada bir hırsız dükkanın içine girmiş ve maymunun karşısına oturmuş. Hırsız sürekli maymunun karşısında esnemeye başlamış. Daha sonra hırsız uyuma numarası yapmış. Esnemenin de tesiri ile maymun daha fazla dayanamamış ve olduğu yerde uyumaya başlamış. Maymun uyuyunca hırsız da ne var ne yok dükkanı soyup gitmiş.

Aradan biraz zaman geçtikten sonra dükkan sahibi camiden gelmiş. Dükkanın soyulduğunu görünce maymuna bir güzel kızmış. Hatta maymuna bir güzel de dayak atmış. Ertesi gün olmuş dükkan sahibi yine maymuna güvenerek dükkanı bırakıp camiye gitmiş. Aynı hırsız utanmadan tekrar dükkana gelmiş. Dünki gibi maymunun karşısında esnemeye başlamış. Akıllanan maymun dünkü hataya düşmemek için gözlerini hep açık tutmuş, oyuna gelmemiş. Hırsız ise bakmış ki bu maymun uyumayacak o da bir şey çalamadan söylenerek gitmiş. Ve en son dükkandan çıkarken şöyle demiş;

-Artık burada bize iş yok, maymun gözünü açtı.

O günden sonra ne zaman yaşadıklarından ders alan birisi olduğunda ya da benzer hataya bir daha düşülmediğinde maymun gözünü açtı deyimini kullanırız.

Maymun Gözünü Açtı Deyimi İle İlgili Cümle:

  • Eskide kaldı o günler artık maymun gözünü açtı.
  • O hatayı bir daha yapmam boşuna beklemeyin maymun gözünü açtı.
  • Bir daha beni kandıramayacak, çünkü maymun gözünü açtı.
  • Maymun gözünü açtı, artık yalanlarına karnım tok.
  • Maymun gözünü açtı dersimi aldım ben.

Değerler Eğitimi

Kardeşlikle İlgili Güzel Sözler, Kardeşlik Özlü Sözler

Püf Noktası Deyiminin Hikayesi Nedir

Deyimlerin Özellikleri Nelerdir (Deyim Nedir)

Kalple İlgili Deyim ve Atasözleri, Özdeyiş

Deyim Nedir, Deyimlerin Özellikleri Nelerdir

Suratı Sirke Satmak Deyiminin Hikayesi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.