Değerler Eğitimi

Şiir mi Düzyazı mı Daha Etkilidir?

Şiir mi Düzyazı mı Daha Etkilidir?

Şiir mi Düzyazı mı Daha Etkilidir?

Böyle bir soru ile karşılaştığınızda muhakkak önce bir şaşırırsınız. Nasıl yani dersiniz. Çünkü daha önce hiç bu açıdan düşünüp de şiir ile düzyazıyı karşılaştırmamışsınızdır. Aynı edebiyat kavramı içerisinde yer alsalar da farklı alanlardır, hele ki mevzu duyguları aktarmaksa…

Yazının icat olduğu günden bugüne yazı her zaman insanın hayatını kolaylaştırmış, en önemlisi de duygularımızı çevremize, başka insanlara, başka çağlara aktarmamız da bir araç olmuştur. Duyguların aktarımında önemli bir yere sahip olan yazı zaman içinde farklı şekil ve türler (Hikaye, Roman, Masal, Deneme, Tiyatro…) oluşturmaya başlamıştır. Bazen bir olay içerisinde duygularımızı aktarırken bazen de bir fikir etrafında duygularımızı birleştiririz.

Şimdi gelelim esas konumuza. Şiir ile düzyazı farklı türlerdir, farklı alanlardır. İkisi de netice itibari ile duyguların ifade edilmesinde, karşı tarafa aktarılmasında bir araç olarak önem teşkil eder. Bu nedenledir ki her ikisi de kendi içerisinde özeldir. Benim düşüncem odur ki bu iki tür arasında bir kıyas, bir karşılaştırmak yapmak doğru olmayacağı gibi, yanlış kıyastan hareketle yanlış sonuçlara ulaşmakta doğru olmaz. Kimi insan vardır, duygularını en iyi şekilde şiir vasıtası ile aktarır. Kimi insan ise duygularını en iyi şekilde düzyazı ile aktarabilir. Mesela Orhan Veli Kanık. Duygularını en güzel şiirleri ile anlatırken, Sait Faik Abasıyanık duygularını hikaye olarak düzyazı şeklinde aktarır. Bu iki yazarı birbirinde üstün tutmak, önemli kılmak sizce doğru bir yaklaşım olur mu?

Şiir olsun düzyazı olsun bunların duygularımızı kağıda dökmede bir araç olduğunu unutmayalım. Kendinizi en iyi nasıl ifade edebiliyorsanız, duygularınızı en güzel ve en kolay nasıl aktarabiliyorsanız o türde yazın. Ama yazın, yazma becerinizi geliştirin. Kendinizi en güzel şekilde ifade edin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.