Değerler Eğitimi

Eğitsel Çocuk Oyunları 1 (Daire etrafında 4 Oyun)

Eğitsel Çocuk Oyunları (Daire etrafında oynana oyunlar 4 tane)

Eğitsel çocuk oyunları;

Kedi ve Fare Oyunu Nasıl Oynanır:

Öncelikle halkalar oluşturulur. Daha sonra öğrenciler bir ya da iki halka üzerinde sıralanırlar. Bu esnada öğrencilerin yüzleri içe dönük bir vaziyettedir. Oyunculardan bir tanesi  kedi olarak seçilir. Kedi olarak seçilen oyuncu dairenin dışında kalır. Diğer öğrencilerse fare olurlar ve dairenin ortasında kalırlar. Oyuncuların yeri belirlendikten sonra oyuna geçilir.

Kedi ; “Ben kediyim” diye seslenir.

Fare : “Ben de fareyim” der.

Kedi : “Seni yakalayacağım.”

Fare : “Yakalayamazsın.” der

Esas oyunumuz bu atışmadan sonra başlar. Kedi öteki oyuncuların engellemelerine rağmen fareyi yakalamak için uğraşır. Fare ise kediye yakalanmamak için sürekli kaçar. Dairedeki öğrenciler farenin kaçmasına yardım etmek için ona yol verirler. Fare yakalanınca oyun tekrardan devam eder.

Oyuncak Oyunu Nasıl Oynanır:

Bütün çocuklar bir araya gelir ve bir halka üzerinde sıralanırlar. Çocuklardan birisi halkanın ortasındadır. Daha sonra bütün öğrencilere birden altıya kadar olmak üzere numaralar verilir.  Sonra oyunu oynatan kişi (öğretmen) numaralara farklı isimler verir.

Mesela ;    1. ler Bebekler,

2. ler Trenler,

3. ler Toplar,

4. ler Tahta askerler,

5. ler kamyonlar,

6. lar bisikletler.

İsimler de verildikten sonra halkanın ortasındaki oyuncu, “Trenler” diye bağırır. Tren olan ikiler, geriye doğru bir adım atarak halka etrafında koşarlar ve tekrar yerlerine gelirler. Bu koşma sonunda yerine ilk gelen öğrenci hemen elini yukarıya doğru kaldırır ve ortadaki ile yer değiştirerek, ikinci oyunu o başlatır. Ve oyunun devinimi bu şekilde devam eder.

Günaydın (Benimle Gelme) Oyunu Nasıl Oynanır:

Öğrenciler bir halka etrafında, yüzleri merkeze dönük olarak durur. Bir ebe seçilir ve bu be halkanın dışında kalır. Halkanın etrafında koşarken hafif bir şekilde arkadaşına dokunarak, “Benimle gelme.” der. Bu sözle birlikte iki oyuncu (Dokunan ebe, dokunulan çocuk)  ters istikamette koşarlar. Halka etrafında koşup da bir noktada karşılaştıkları zaman birbirlerini hafifçe eğilerek selamlarlar ve devamında  “Günaydın” derler . Daha sonra boş kalan yeri kapmak için koşularına tüm hızıyla devam ederler. Bu koşma sonunda boş yeri kapamayan öğrenci ebe olur ve oyunu tekrarlar. Oyun bu şekilde devam eder.

Oyuncak Koruyucusu Oyunu Nasıl Oynanır:

Öğrenciler yüzleri içe doğru dönük bir vaziyette halka oluştururlar. Oluşturulan dairenin tam ortasına bir oyuncak ya da herhangi bir eşya  (Oyuncak olması ilgiyi daha da artırır) konur. Çocuklardan birisi ortaya konan oyuncağın muhafızıdır( Yani koruyucusu) . Muhafız olan öğrenci, elinde bulunan topu halkadaki herhangi bir arkadaşına atar. Halkadakiler ise topla yardımı ile oyuncağı yıkmak isterler. Oyun bu şekilde devam ederken oyuncağı kim yere yıkarsa o muhafız ile yerini değiştirir ve yeni muhafız o olur. Oyunda bu şekilde devam eder.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.