Değerler Eğitimi

Sivil Savunmanın Önemi İle İlgili Kompozisyon Örneği

Sivil Savunmanın Önemi İle İlgili Kompozisyon Örneği

Sivil Savunmanın Önemi İle İlgili Kompozisyon Örneği;

İnsanın doğayla olan mücadelesi insanın var olduğu günden itibaren başlamıştır. İnsanın doğayla olan mücadelesinde insanın yapacakları sadece koruyucu tedbirler alarak zararı en aza indirmektir. Doğayı yenmek, doğayı alt etmek mümkün değildir. Ancak insan doğaya kendi ölçüsünce karşı koyabilir.

Sel deprem, yangın, çığ vb. birçok doğa olayları yüzlerce, binlerce insan canını almakta, insanı hayattan koparmakta, sevdiklerinden maalesef ayırmaktadır. Mesela bir deprem düşünün En büyük ve yıkıcı doğal afetlerden birisidir. Günümüz imkanları dahilinde depremi yok etmek, engellemek mümkün değildir. Peki bu noktada bize düşen nedir. Depremin etkisini zararını en aza indirmek. Bunun için de gerekli tedbirleri almalı, binalarımızı depreme dayanıklı yapmalıyız. Bu ve buna benzer yöntemler sayesinde depremin zararını en aza indirebiliriz.

17 Ağustos İstanbul depremini hatırlarsanız. 7.1 şiddetinde olmuştu ve binlerce insan hayatını kaybetmişti. Beraberinde binlerce çocuk öksüz yetim kalmış yüzlerce aile paramparça olmuştu. Lakin dünyanın bir başka ülkesi olan Japonya’ya baktığımızda her birkaç sene de bir çok büyük depremler olmasına rağmen ölüm hemen hemen hiç olmuyor. Peki bunun sebebi nedir? Tabi ki de bilinçli olmak. Japonlar binalarını, evlerini, eşyalarını her şeylerini olası bir depremi göz önüne alarak düzenliyorlar. Sivil savunmaya önem veriyorlar. Mesela ülkemizde deprem, sel, yangın gibi afetlerde insanların çoğu afetin birincil etkisi ile değil o anki panik anı ile yaptığı hatalar yanlış adımlar neticesinde ölüyor.

Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki evet deprem bir kader olabilir; fakat depremden korunmak, etkisini en aza indirmek biraz da bizim elimizde olan bir şey. Biz ne kadar bilinçli olursak, sivil savunmayı özümseyip, tatbik edersek, gerekli eğitimleri alırsak emin olun doğal afetlerde daha az can kaybı veririz. Dere kenarlarına ev yapmazsak selden korunuruz, Dağ diplerinde bilinçli olursak çığdan korunuruz, ağaçlandırmaya önem verirsek heyelandan korunuruz, sağlam evler yaparsak depremden korunuruz. Aslında çözüm biziz. Sivil savunmayı okullarımızdaki birkaç tatbikattan ibaret görmeyelim. Sivil savunma bizim yaşamımızın bir parçası olsun.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.