Değerler Eğitimi

İstiklal Marşının Önemi Kompozisyon Örneği

İstiklal Marşının Önemi Kompozisyon Örneği

İstiklal Marşının Önemi Kompozisyon Örneği;

Toplumların, milletlerin temelini dil, tarih, din, kültür, yurt, bayrak ve amaç birliği gibi değerler oluşturur. İnsanların bu gibi ortak değerlere sahip olmaları, onları bu değerler etrafında toparlar ve birleştirir, böylece bu insan guruplarının toplum olma niteliğine ulaştırılır.

Zor şartlar altında yazılan İstiklâl Marşımız da, bu ortak değerlerimizden sadece birisidir. İstiklal Marşı bizim bütünlüğümüze, beraberliğimize anlam ve mana katan ulusal duygu birliğinin en önemli simgesini oluşturmaktadır. İstiklâl Marşı, bir başka ifadeyle milletimizin özgürlük ve ulusal egemenlik türküsüdür. Milletimizin ortak bir kalp atışıdır.

İstiklâl Marşımız, milletimizin sıkıntılı günlerinde huzur veren yüksek bir moral kaynağı olmuştur ve hala da gururla olmaktadır. İstiklal Marşı, ulusal kurtuluşumuzun kutsal bir destanı olarak kabul edilmektedir.

İstiklal Marşımızı milletçe hep bir ağızdan doyasıya haykırdıkça, millî birlik ve beraberliğimiz perçinlenmektedir. O’na duyulan minnet, saygı, milletimize ve devletimize duyulan saygının yansımasıdır. İstiklal Marşının tek ses olup hep bir ağızdan söylenişi, egemenliğimizin, bağımsızlığımızın birlikte tüm dünyaya haykırılmasıdır. Kalbimizde uyandırdığı coşku, heyecan; ulusal bilincimizin ve inancımızın yansımasıdır.

İstiklâl Marşımızın gerek şiir, gerekse ezgi (müzik) olarak doğru söylenmesi, icra edilmesi çok önemlidir ve hassaslık gerektirir. Eksik veya yanlış söylenmesi onun içinde barındırdığı derin anlamına zarar verir.

Bir fikir adamı: “Bir ‘milletin türkülerini yakanlar (söz ve müziğini oluşturanlar) yasalarını yapanlardan daha etkindir.” demekle ortak müzik değerinin önemini çok güzel bir şekilde altını çizmiştir.

İstiklâl Marşımızın, gerek şiir, gerekse beste olarak  çok zengin bir o kadar da derin bir anlamı vardır. Bu mana içinde, ulusal kurtuluşumuz, sonsuz egemenliğimiz, kahramanlığımız, ilmek ilmek, nakış nakış coşkuyla ifadesini, haykırışı, dirilişi bulmaktadır.

İstiklal Marşını okurken daha dikkatli olalım. İstiklal Marşının bir milletin haykırkışı olduğunu asla unutmayın.

Etiketler:

Yorumlar
  1. asasasas dedi ki:

    abı uzn nıye yazdın?

    1. Anonim dedi ki:

      Ben yazmadım

  2. VEYSİ Çelik dedi ki:

    Trabzon spor salonunda nasılsın merhaba için çok teşekkür ederiz nasılsın merhaba için çok teşekkür ederim canım benim ya da arama yapabilirsiniz merhaba 4 kişilik yer alan bir insanım ama bu kadar çok şey anlatır gibi değil