Değerler Eğitimi

Doğrulukla İlgili Kompozisyon Örneği

Doğrulukla İlgili Kompozisyon Örneği

Doğrulukla İlgili Kompozisyon Örneği;

İnsan davranışları ile değer kazanır. Kimi davranışları onu insanlar arasına önemli, saygın bir konuma yükseltirken,  kimi olumsuz davranışları ise  onun tüm saygınlığını, güvenibnirliğini yok eder. İşte insanın doğruluk da tam da bçyle bir davranıştır. Yani gerçekle söylenenlerin uyuşmasıdır.

Hayatta her zaman düşüncelerimizin, sözlerimizin gerçeği yansıtması gerekir. Ağzımızdan çıkan sözlerin kendi içinde bir tutarsızlık oluşturuyorsa hiç kuşkusuz orda bir sıkıntı vardır. Kesin olarak doğru diyebildiğimiz şeyler de ispat vardır, şahit vardır. Basit bir örnek verecek olursak; örneğin çocuk okula geldimi sorusuna vereceğimiz cevap; evet ya da hayır olur. Çocuk okula geldiyse ve biz de evet geldi dediysek doğru cevap vermiş oluruz. Lkin çocuk geldiği halde hayır cevabını verdiysek yalan söylemiş oluruz.  Bunu ispatlamak kolaydır. Gidersiniz sınıfına arkadaşlarına sorarsınız, sınıf yoklama listesine bakarsınız. Yani kısacası söyleyeceğiniz yalan er ya da geç bir şekilde ortaya çıkar.

Yalan söyleyen kişi toplumda asla sevilmez. Kimse onun sözüne güvenmez, ona değer vermez. Hiç kimse ona sırrını vermez, özelini paylaşmaz. Bazen yalancılık  öyle hal alır ki haklı dahi olsa kimse ona inanmaz, Aceba yine başka bir yalanma diye süpheye kapılırlar. Unutmamak gerekirki doğru olmak, her ne şartta olursa olsun doğruyu söylemek gerçek bir erdemdir. 

Galip Hatip

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.