Değerler Eğitimi

Adalet İle İlgili Hikâye Örneği, Adalet Hikayesi

Adalet İle İlgili Hikâye Örneği

Adalet İle İlgili Hikâye Örneği;

Bir bahar günüydü Şu an tam olarak saatini hatırlayamasam da okul çıkışında olmuştu bu olay. Galiba saat dört civarıydı. Her zamanki gibi okuldan çıkıp eve doğru gidiyordum. Eve giderken biraz yolda oyalandım. Bugün okul benim için pek de iyi geçmedi. Aslında şu an kendi yaptığım bir şeyin acısını, üzüntüsünü yaşıyordum. Yaptığım hatanın farkına iş işten geçtikten sonra fark ettim. Çok üzülüyordum. Bu durumu kendime bir türlü yakıştıramıyordum.

Olay aslında şuydu. Her zamanki gibi zil çalmış biz de sınıflarımıza geçmiştik. Sıramıza henüz oturmamıştık ki içeriye matematik öğretmenimiz girdi. Herkes acele bir şekilde masanın üzerinde ne var ne yoksa kaldırıyordu. Önce şaşırdım ne oluyor böyle diye. Sonra birden eyvah dedim! Bugün sınav vardı. Hay aksi nasıl olmuştu da aklımdan çıkmıştı. Dün de hiç aklıma gelmedi. E haliyle çalışamadım da. Derken öğretmenimiz sınav kâğıtlarını dağıtmaya başladı. Kalbim yerinden fırlayacak gibi küt küt atıyordu. İnşallah bildiğim sorulardır demeye kalmadan hayal kırıklığı. Hepsi çok zor ve çoğu bilmediğim konulardı.

Biliyorum şimdi kızacaksınız bana ama (Haklısınız da kızmakta) yanımdaki arkadaşımdan kopya çektim. Diğer ders hemen öğretmenimiz kâğıtlarımızı okudu ve dersin sonunda sonuçları söyledi. Yanımda oturan arkadaşım en yüksek notu almıştı ben se sınıfın ikinci yüksek notunu.  Karmakarışık duygular yaşıyordum. Sevinemiyordum bir türlü. Tam da bu sırada öğretmenimiz yüksek not alan dört kişiye bir sürpriz olduğunu söyledi.Meğerse bir gezi organizasyonu varmış buna her sınıftan en yüksek not alan 4 öğrenci katılacakmış. O sıra da arkadan bir ağlama sesi işittim. Hüseyinin sesiydi. Sınıfın en çalışkan öğrencilerinden birtanesi. Öğretmenimiz onu teselli etmeye çalışıyordu.

Devamı….

Hüseyin beşinci en iyi notu alan öğrenciydi. Aslında bu gezi hüseyinin hakkıydı. Ben adaletsizlik yapıp kopya çekince Hüseyini geçmiş oldum. İşte o an çok pişman oldum. Yaptığım şeyin ne kadar da kötü bir şey olduğunu anladım. Benim yaptığım haksızlık yüzünden gerçekten hak eden birisi mağdur olmuştu.Ben kopya çekmeyip adaletsiz davranmasaydım şimdi Hüseyin sevinen olacaktı.Bunun üzüntüsü ile sürekli kendi kendime kızıyordum. İşte bu duygularla evime doğru yol aldım. O geziye gideceğim için hiç mi hiç mutlu değildim. Sevinmedim bile. Çünkü kendi ellerimle adaleti yok etmiştim. Birden aklım başıma geldi.

Hemen okulun yolunu tuttum hızlı adımlarla bazen de koşarak okula vardım. Çok şükür ki öğretmenimizin arabası okulun önündeydi, henüz gitmemişti. Öğretmenime olanları olduğu gibi anlattım. Yaptığım şeyin çok yanlış olduğunu, bu durumun başkasına olumsuz etki ettiğini söyledim. Pişmanlığımı her sözümde dile getirdim. Benim yerine bu geziyi hak eden Hüseyin olduğunu, geziye onun gitmesi gerektiğini dedim öğretmenime. Öğretmenim pişmanlığımı da görerek bu yaptığımın, hatamın farkına varmamın güzel bir davranış olduğunu söyledi. Fakat kopya çekmemin de bir cezası olacağını sözünün devamına ekledi. İçim o kadar rahattı ki. Kendi elimle yarattığım bir adaletsizliğin önüne geçmiştim.

Bu yaşadıklarım bana bir ders oldu. Hiçbir zaman bir adaletsizlik yapmayacağımı, bir adaletsizliğin içinde olmayacağıma kendi kendime yemin ettim.

Etiketler:

Yorumlar
  1. bhr dedi ki:

    Çok iyi olmuş ellerinize sağlık

    1. galip58.06.47 dedi ki:

      teşekkürler

      1. Anonim dedi ki:

        güzel git gibi olmus

        1. yarrak dedi ki:

          sg

        2. yarrak dedi ki:

          sanane

  2. Arda dedi ki:

    Hrlal olsun anlamlı

  3. Anonim dedi ki:

    Iyi

    1. Demhat dedi ki:

      Hikaye güzel ancak olayın okul çıkışı olduğunu söylüyo halbuki olay okul çıkışın’dan önce olmuş.

      1. kd dedi ki:

        boş yapma

        1. Anonim dedi ki:
          1. BTS ARMY dedi ki:

            Çok iyi ellerine sağlık

        2. Anonim dedi ki:

          dolu yap

  4. Elif dedi ki:

    Harika bir metin

    1. Ahhh dedi ki:

      Güzelde biraz daha kısa olabilirdi

  5. Yunus dedi ki:

    Benimde yarin sinavim var acaba bende mi yapsam

    1. Anonim dedi ki:

      Salak

    2. Anonim dedi ki:

      Salak mısın sen hala bir şey öğrenemedinmi

  6. İlkcan dedi ki:

    Metindeki fiilimsi ve isim tamlamaları neler arkadaşlar

    1. aytu dedi ki:

      çoooooooooooook uzun

  7. efe dedi ki:

    bu hikaye iyiydi haftaya derste anlatmam lazımdı ödevdi galiba bunu anlatcam…

  8. Yubfghbchşm dedi ki:

    Hepini

  9. İlayda dedi ki:

    Güzel olmuş 🙂

  10. Melek dedi ki:

    çok uzun olsaydı iyidi yani

  11. Anonim dedi ki:

    Mal gini olmuş

  12. Anonim dedi ki:

    H

  13. Kübra Nur kırmızı kuş dedi ki:

    Hiç beğenmedim. Çünkü. Adalet ve. Eşiklik. İle. İlgili. Hikaye. Sordu. Hiç. Bir. Cevap alamadım