Değerler Eğitimi

İnternet Bağımlılığıyla İlgili Kompozisyon Örneği

Genel
7.249

İnternet Bağımlılığıyla İlgili Kompozisyon Örneği

İnternet Bağımlılığıyla İle İlgili Kompozisyon Örneği

Gecenin bir saati uyanıp su içmeye kalktığınızda telefonunuza bakmak aklınızdan geçiyor mu? Birisi size oyun dediğinde aklınıza bilgisayar oyunları mı geliyor? Çoğu zaman sebepsiz yere cep telefonunuzu açıp kapatıyor musunuz? Sosyal medyada vakit geçirmeyi ailenizle arkadaşlarınızla sohbet etmeye tercih mi ediyorsunuz? İnternette geçen zamanın farkına varmadan saatlerce vakit geçiriyor, size seslenildiğinde duymuyor, dalıp gittiğinizi fark edemiyor musunuz? Yukarıdaki sorulara cevaplarımız “evet” ise siz bağımlısınız demektir. Evet hem de internet bağımlısı… Ayrıca haftada 18 saati gecen internette zaman geçirmek, internet bağımlılığı konusunda risk taşımak anlamına gelmektedir.

Artık bilgisayar, cep telefonu ve internet insanlar için olmazsa olmaz bir ihtiyaç halini almaktadır. Günümüzde teknolojinin gittikçe hızlandığı ve aynı hızla yaşamımızın içine girdiği düşünüldüğünde vazgeçilmezlikleri açıkça görülmektedir. Bilgiye hızla ulaşma imkanı sağlamasının yanında çok fazla kullanımından kaynaklanan bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. Özellikle bilgisayar başında fazla zaman geçirmek olarak tanımlanan bu bağımlılık, özellikle okul cağındaki gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek, akademik becerisini de düşüren olumsuz davranış belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Psikolojik sorunlar; aşırı kullanımı psikolojik ve psikiyatrik sorunlara sebep olacaktır. İnternetin sosyal bir teknoloji olmasına rağmen sosyallikte koparan bir yanı vardır. Bu da kişilerin psikolojik sorun yaşaması için yeterli bir faktördür.

İnternet Bağımlılığıyla İlgili Kompozisyon Örneği Devamı….

Fiziksel sorunlar; Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Duruş bozuklukları, gözde sorunlar önde gelen fiziksel problemlerdendir. Akademik Sorunlar; Çocukların ilk zamanlar ödev yapmak için kullandığı internet zamanla yerini ders dışı amaçla kullanıma bırakmıştır. Çocukların gelecekleri için önem taşıyan dönemde uzunca saatlerini internet başında geçirmesi, okul hayatlarını oldukça olumsuz etkilerken, geleceklerini de risk altına sokar.

İnternet kullanımıyla gelen bağımlılık, zamanla derslerin öneminin azalmasına, sorumluluklarının yapılmamasına neden olmaktadır. Başarısızlıkla gelen olumsuz öğrenme sonraki yıllar eğitimde kalıcı hale gelebilmektedir. Sosyal sorunlar; İnternetin sosyal hayata olumsuz etkileri neticesinde toplumdan bireyin soyutlanması, yalnızlık hissi ve depresyon gibi bazı sonuçlara sebep olduğu son yıllardaki araştırmalarla kanıtlanmaktadır. İnternet bağımlılığı ile ilgili yapılan son çalışmalarda en büyük risk altındakilerin günümüz çocuklarının olduğu anlaşılmaktadır. Henüz konuşmayı ya da yürümeyi öğrenmeden cep telefonu ve tablet gibi teknoloji aletlerini kullanabildiği, bu durumun aileler tarafından zekilik göstergesi olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır. Oysa teknolojiye fazlaca maruz kaldığı ve risk altında olduğu reddedilemez bir gerçekliktir.

Günümüz çocuklarının yerine bir an olsun duşunun ki bulunmaktan çok zevk aldığınız bir ortamın içindesiniz, gün içinde ondan daha eğlenceli, sizi daha mutlu eden bir yer de yok. Üstelik bu zevk aldığınız ortamda arkadaşlarınız da var. Böyle bir durumda bir yetişkin olarak sürekli orada olmak istemez miydiniz? Günümüz çocukları da tam olarak bu duygu ve düşüncelerle internette aktif olmak için çabalıyorlar. Bu normal bir süreçtir. Alternatifini oluşturmadığımız surece bunu kontrol altına almak

İnternet Bağımlılığıyla İlgili Kompozisyon Örneği Devamı….

neredeyse imkansız. Bütün dünyada kabul gören yaklaşım, en iyi denetimin ailede gerçekleşeceği şeklindedir. Çocuklara doğru kuralları öğretmek de, başta anne-babaya düşmektedir Yetişkinlerin asıl sorumluluğu burada başlıyor. Çocukla etkili zaman geçirmeyen, kendilerini teknolojiden alıkoyamayan ebeveynlerin çocuklarının teknolojinin içinde çaresizce kaybolmaları da anormal değil. Burada ailenin çocuklarıyla yakın ilişki içinde olması ve anne-babaların da bilgisayar kullanımını bilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocukların da katkısıyla Internet ev kuralları listesi oluşturmak, bu listede sınırların dışında kalan site türleri, İnternete erişim saatleri ile ilgili olarak uyulması gereken kurallar da bulunmalı.

İnternetin bağlı olduğu bilgisayarın ortak kullanım alanlarında bulunmasını sağlamak, özellikle çocukların yatak odalarının dışında tutmak, Ebeveyn gözetiminin yerine geçecek değil onu bütünleyecek Internet filtreleme araçlarını araştırmak. Çevrimiçi ortamda edindikleri arkadaşlarla asla gerçek yaşamda buluşmayı kabul etmemeleri konusunda ısrar etmek. Çocuklarla internet ortamında asla yabancı kişilere kişisel bilgiler vermemelerini öğretmek. Çocukları, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik etmek. Sakin olmak ve çocuklara bu türden şeyleri size ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatmak. Çocukların sık ziyaret ettiği Web sitelerini öğrenmek. Çocukların saldırgan içerik taşıyan siteleri ziyaret etmemesini ya da kişisel bilgilerini ya da fotoğraflarını kimseye iletmemelerini sağlamak. Çocuklara sorumlu, ahlaki çevrimiçi davranışları öğretmek. İnterneti, dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerektiğini anlatmak.

İnternet Bağımlılığıyla İlgili Kompozisyon Örneği

Değerler Eğitimi

İnternet

Çocuk Eğitimi Ve Eğitsel Oyunlar

Sosyal Medyanın Olumsuz Yanları

Sosyal Medyanın Olumlu Yönleri

SOSYAL AĞLAR VE KULLANIMI

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.