Değerler Eğitimi

Mevlana’nın Yedi Öğüdü ve Açıklaması

Mevlana’nın Yedi Öğüdü ve Açıklaması

Mevlana’nın Yedi Öğüdü ve Açıklaması;

  • Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
  • Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
  • Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
  • Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
  • Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
  • Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Bilindiği üzere Mevlana’nın hem kendi dönemine hem de asırlar sonrası damga vuran bu sözleri, hayatta yolumuzu izlerken bize yol gösteren en güzel sözlerindendir. Her öğüdün de bizi olgunlaştıran, her öğüdünde bize yol gösteren, hayata olan bakış açımızı değiştirecek bu yedi güzel öğüdü kısaca açıklayalım isterseniz.

Mevlana’nın Yedi Öğüdü ve Bu Öğütlerin Açıklamaları

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

Her zaman ve her şartta cömert olmamız gerektiğini anlatıyor. Cömertlik sade para puldan ibaret değildir. Elinde olan her şeyi paylaşmaktır. Bu bir ekmek de olur bir para da olur yeri gelir bir tebessüm de olur. Cömertlik yaparken hiçbir zaman karşılık beklememeli ve sürekli olmalı cömertliğimiz.

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

Güneş sonsuz ışık ve ısı kaynağıdır. Nasıl ki güneş her gün hem dünyamızı ısıtıyor hem de bizleri aydınlığa kavuşturuyorsa biz insanlarda şevkat ve merhametli olmalı, tüm insanlığı, hayvanları şevkat ve merhametle bağrımıza basmalıyız. Aman diyene el kaldırmamalı, merhamet dileyene merhametli olmalı ve her ne olursa olsun şevkatli olmalıyız.

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

Gece karanlığıyla kötülükleri ve kusurları
nasıl örtüyorsa biz de gece gibi kusurları örtmeli, onları başkalarına açık
etmemeliyiz.

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

Zaman zaman bazı olaylar, kişilerin bazı istenmeyen davranışları bizlerde öfkeye sebep olabilir. Aşırı kızdığımız durumlarda olaya sebep olan kişilere karşı hiddetli davranabiliriz. Fakat bu yanlış bir durumdur. Ne kadar kızsak da ne kadar sinirlensek de bunu karşıya yansıtmamak gerekir. Nasıl ölü hiçbir şey yapamıyorsa, her şeye tepkisiz se bizde kızgınlık halinde öyle olmalıyız.

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

Kibir insanı insanlıktan çıkar, değerlerinden uzaklaştıran en kötü davranışlardan birisidir. İnsan bir kez kibrine kapıldı mı kendi kibri içinde insanlığını kaybeder. Fakat tevazu, alçak gönüllü kişiler yaptıkları iyiliklerle övünmez, karşılık beklemezler. Nasıl Toprak onun karnını da yarsak, sadece su da versek bizi besliyor sa hiçbir karşılık beklemeden, bizlerde yaptığımız iyiliklerde toprak gibi hiç karşılık beklemeden daha iyisini yapmak için çalışmalıyız.

Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

Nasıl denizler dünyanın her yerini göz alabildiğince kaplıyorsa hoşgörümüz de öyle tüm dünyayı kaplamalı. İnsanların kusurları göremeli, hatalar karşısında anlayışlı olmalı, insanlara güler yüzle yaklaşmalı.

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Hayatta rol yapmaya, farklı kişiliklere, farklı zaman ve farklı mekanlarda farklı farklı karakterlere bürünmeye gerek yok her zaman ve her durumda iki yüzlülükten uzak durmalı ve nasıl bir insansak öyle görünmeliyiz. Farklı maskelerin altına asla sığın mamalıyız.

Mevlana’nın yedi öğüdü tüm insanlara verilen evrensel bir mesaj, öğretidir. Onun öğütlerini günlük hayatımızın merkezine koyarak yaşarsak değerlerine bağlı, mutlu bir insan oluruz.
Çevremize şöyle bir baktığımızda onca olaylar, acılar hepsinin de tek bir ilacı var o da çöm sevmek. Birbirimizi sevdikçe emin olun daha güzel olacak dünya. Merhamet ettikçe, kusurları hoş gördükçe daha mutlu olacak insanlık. Mevlana’nın öğretilerini günlük hayatımızda tatbik edelim.

Umarım yazı sizin için açıklayıcı olmuştur.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    huhuhuhuhugyujkjugtrd4ytyr5r6y8ı0p*pğşö88659588hugtdaqserdrtgyupğpljjhıhyhuıhjnmok

    1. minona nines dedi ki:

      ismimi tersten oku!

    2. Anonim dedi ki:

      Ok

  2. senin anonin dedi ki:

    gkjsdegksbenkgjçsebnçghksençkgnedklmklshehnkjsehnlksmns

  3. Gulfem dedi ki:

    Açıklayıcı ve güzel yazı.

    1. ... dedi ki:

      Teşekkür ederim işime yaradı

  4. Anonim dedi ki:

    Sa

    1. Emir dedi ki:

      Adam haklı

  5. Cip dedi ki:

    Tersten oku

  6. Çip dedi ki:

    Tersten oku ismimi

  7. ... dedi ki:

    Teşekkür ederim işime yaradı

  8. Anonim dedi ki:

    tfrgfdgtfyuj